Главният архитект с отговор-пояснение за казуса с квартал "Байкал"

ОТГОВОР - ПОЯСНЕНИЕ

по повод постъпили възражения срещу проект за изменението на ОУП на УПИ XVII-253, кв.46 по плана на кв.“Байкал“, гр. Кърджали

Уважаеми съграждани и жители на кв. „Байкал“,

Град Кърджали има свой Общ Устройствен План /ОУП/ ,  одобрен и влязъл в сила през 2013г.

Според посоченото в ЗУТ - чл.104, ал.1 и чл. 107, т.1 и в Наредба № 7 от 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони - чл.4, ал.5, Общите устройствени планове са основа за цялостното устройство на териториите на общините или на отделни населени места с техните землища. Предвижданията на общите устройствени планове са задължителни при изготвянето на подробните устройствени планове.

Целта на Общите Устройствени Планове и по-конкретно на тези за урбанизирани територии и селищни образувания (например градове), е да се определи разположението на отделните видове устройствени зони в рамките на селищната структура, които устройствени зони се формират според тяхното преобладаващо предназначение. Т.е. извършва се групиране на множество отделни поземлени имоти със сходни характеристики (например един квартал) в една обща Устройствена зона от типа - Жилищна, Смесена многофункционална, Централна, Рекреационна, Обществено-обслужваща, Производствено-складова и др.

        Според ЗУТ – чл.134, ал.1, т.1 изменението на един Общ Устройствен План е възможен при съществена промяна на условията, при които е бил създаден. Всички ще се съгласят, че през последните 4-5 години настъпи съществено изменение в динамиката на инвестиционните процеси в гр. Кърджали, в който преобладаващо се инвестира в жилищно застрояване. Това от своя страна води до бързо изчерпване на отредените за такова застрояване територии и създава потребността от търсене на нови възможности, които да отговорят на тази динамика.

Поради това, още преди около 3 години, община Кърджали постави идеята да се измени действащият ОУП на града с цел осигуряване на адекватна реакция на ситуацията и създаване на предпоставки за бъдещо развитие. Първата крачка в тази посока бе изменението на ОУП за кварталите „Студен кладенец“ и „Байкал“ в зоните в  непосредствена близост до бул. „Беломорски“.

Изменението на ОУП на част от кв. „Студен кладенец“ бе одобрено и влезе в сила преди около две години и половина, а изменението на кв. „Байкал“, поради обективни обстоятелства, се отложи във времето. Каква конкретно е идеята и обхватът на това изменение спрямо кв. „Байкал“ е видно от приложения чертеж като част от този проект.

Накратко казано: предлагаме кварталите и парцелите, които се намират по протежението на бул. „Беломорски“ и са заключени между булеварда и първата успоредна улица, да получат устройствена зона Централна, със съответните показатели на застрояване : Височина до 15м, Плътност на застрояване до 80% и Интензивност на застрояване до 3. Това са показатели на застрояване за средна височина (до 15м) и са съобразени с позволеното от закона за типа населено място, към който тип спада и гр. Кърджали, както и с предвижданията на действащия ОУП на града за Централна зона. Бих искал да подчертая, че това не са задължителни градоустройствени показатели, които трябва да бъдат изпълнени на всяка цена, а само рамката в която ще бъде поставено новото строителство, там където ще има такова. Изборът доколко ще бъде приложена тази рамка е право на всеки отделен собственик на парцел.

Не споделям огласените тревоги за допускане на непозволено застрояване – всички изисквания на закона, които касаят защитата на интересите на заинтересовани лица или съседи, ще бъдат спазвани безкомпромисно, което е и една от главните задачи на един главен архитект и на общинската администрация, занимаваща се с допускане и разрешаване на строителството.

Искам да кажа също и че всеки град, в по-голяма или по-малка степен, се подчинява в развитието си на определени градоустройствени закономерности.

И не на последно място – всички ние сме граждани на Кърджали, който е и областен център. Нека бъдем граждани не само в рамката на двора на къщата ни, а и извън него. И както подобава на един областен център в 21 век, нека този град да придобие подобаващ на времето и статута си облик. Кв. „Байкал“ на практика е входа на града ни и е първото впечатление, което всички влизащи и излизащи от града, преминаващите гости и местни жители получават. Вярвам, че всички ние, като граждани, бихме искали това лице да бъде съвременно, модерно, ново – да бъде нещо, с което да се гордеем.     

          Тъй като по въпроса не са провеждани срещи на жителите на кв.“Байкал“ с ръководството на общината и гл.архитект на общината, кметът на общината д-р инж. Хасан Азис кани членовете на Инициативния комитет от квартала на работна среща  на 25 юни/петък/2021г. от 10.00ч. в зала 407  в община Кърджали, за да се изяснят всички въпроси  на жителите на „Байкал“. Община Кърджали е била отворена винаги за диалог и нищо, което не е в интерес на гражданите, няма да се прави.

                                          арх. Делин Запартов,

                                          главен архитект на община Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    Додо
    0 0
    11:13, 15 фев 2022
    Не съм съгласен да се позволява строителство на всяка цена върху малкото останали площи в града ни. Трябва да се остави и въздух между сградите. Като няма място, няма да позволяваш строителни дейности! Не може върху територия за един град ти да построиш два! Какво правиш? Защо си позволил строеж между блоковете, които са срещу бившия магазин на Минералсувенир? Две педи място е! Нали няма да остане никакво свободно пространство!? А това не е изолиран случай. А зад блока на ВИК защо си позволил строеж? Повече ми прилича на тежка корупция, най-вероятно в съучастие с кмета Хасан. Превърнахте хубавия ни град в ориенталско поселище!
Последни новини