От днес малките и средни бизнеси могат да се възползват от кредити за възстановяване

Oт днес малките и средни бизнеси могат да вземат своите кредити за възстановяване с началото на програмата "Възстановяване" в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете. Това обявиха министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев на пресконференция. С пет банки договорите вече са подписани.

Кредитите са до 7 години, като първите 12 месеца има възможност за гратисен период. Фондът на фондовете обезпечава 80%, останалият ресурс е от банката.

Лихвите ще са нормални пазарни, а не преференциални. Цялата полза от гаранцията е, че няма обезпечение, уточни Асен Василев.

Изискванията са фирмата да има три години финансова история и поне една година да е на печалба. Финансира се до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г., уточни представител на банка. Всички малки и средни предприятия ще могат да се възползват от програмата, каза Асен Василев и добави, че с нея се мобилизира 2.5 млрд. капитал, който да стигне до бизнеса.

Българската банка за развитие ще се фокусира върху подкрепа за малкия и средния бизнес, като подпомага малки предприемачи и фирми с иновативни проекти. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков, който представи пред служителите на банката новите членове на ръководството.

В Надзорния съвет са включени Валентин Михов и Васил Щонов, а новите членове на Управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини