Иванчева помоли за оправдателна присъда или връщане на делото заради нарушения

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й на поста Биляна Петрова се надяват на оправдателни присъди по обвинението за подкуп или последната съдебна инстанция - Върховният касационен съд, да върне делото заради множество процесуални нарушения. Съдебният състав промени мярката за неотклонение и я освободи Иванчева срещу парична гаранция от 10 000 лв.

"Силно разочарована съм от две съдебни инстанции и се надявам, че ще бъдем оправдани. Във ВКС работят много по-адекватни, честни и които устояват на натиск. Няма да е малка победа, ако делото ни бъде върнато на по-долна инстанция заради нарушения", коментира Иванчева пред журналисти. По думите й това ще бъде сигнал, че с тях е имало гавра и беззаконие.

"Очакваме оправдателна присъда, но процедурно има толкова много нарушения, че ВКС може и на второ или трето разглеждане да решава делото по същество. В нашето дело има над 20 - 30 нарушения, за каквито други държави са били осъдени в Европейския съд по правата на човека в Страсбург", коментира от своя страна Биляна Петрова.

Иванчева каза, че е бременна и очаква дете през ноември, но не очаква никакви предимства или толерантност от съда по тази причина, но посочи, че се надява мярката й за неотклонение да бъде променена в по-лека. От април 2018 г., когато бе задържана пред министерството на спорта в София, тя не е била с по-лека мярка за неотклонение от домашен арест. Съдебният състав промени мярката за неотклонение и я освободи срещу парична гаранция от 10 000 лв.

В началото на юли 2020 г. Апелативният специализиран съд намали присъдите на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и на обвинения за посредник и помагач Петко Дюлгеров съответно на 8, 7 и 6 години лишаване от свобода. Те бяха осъдени от първоинстанционния специализиран съд съответно на 20, 15 и 12 години затвор за поискан подкуп от строителния бизнесмен Александър Ваклин.

На втора инстанция съдът прие за доказано, че Десислава Иванчева не само е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп от 178 хиляди и 500 евро, а Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са били помагачи в това деяние, но е и получила "неследващия й се дар" в размер на 70 хил. евро. Първоинстанционният съд бе приел за доказано, че Иванчева е поискала подкупа, но не го е получила.

Сега всички подсъдими по делото искат да бъдат оправдани на последна инстанция. В касационните жалби на подсъдимите се сочат всички основания - съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложените наказания. Прокуратурата от своя страна настоява за увеличаване на присъдите на всички подсъдими.

Върховният касационен съд отложи делото, тъй като поиска информация от Висшия съдебен съвет във връзка с дисциплинарно производство срещу председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, което ВСС отказа да започне по предложение на председателя на ВКС Лозан Панов. Панов обжалва решението, а в последствие Върховният административен съд отмени отказа и върна въпроса отново във ВСС за продължаване на производството, съобщава "Дефакто". Сега съдебният съвет тpябвa дa oтгoвopи нa ĸaĸъв eтaп e aдминиcтpaтивнaтa пpeпиcĸa, имa ли нoвo решение пo нeя и дaли тo e влязлo в cилa.

Ha 20 aпpил тaзи гoдинa oбaчe ĸaдpoвицитe пoвтopнo oтĸaзaxa дa paзcлeдвaт диcциплинapнo пpeдceдaтeля нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд, a нa 14 мaй Πaнoв пoвтopнo oбжaлвa oтĸaзa им пpeд BAC. Πpoизнacянe пo нoвaтa жaлбa зaceгa нямa, пише още "Дефакто".

До искането за дисциплинарно производство се стигна след проверка на съдии от ВКС в Апелативния спецсъд, при която бе установено, че е имало намеса от страна на съдия Ушев в процедура по искане за по-лека мярка за неотклонение от Иванчева и Петрова. На 16 ноември 2018 г. съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд пусна Иванчева и Петрова под домашен арест като в определението бе записано, че подлежи на незабавно изпълнение. След протест на прокуратурата обаче апелативният съд отмени незабавното изпълнение на определението му като не бе дадена възможност подсъдимите да направят възражение в определения от закона срок.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    2 -1
    15:29, 21 юни 2021
    Стига ни занимавайте с кучките на София,бе мисирки!Ако нямате работа-марш на околовръсното,където може и да ви излезе късмета!
  • 2
    Кр
    Крушката
    2 0
    15:36, 21 юни 2021
    си има опашка.Тя управляваше Младост и всичко е зависело от нейния подпис,така ,че ако е виновна,да си понесе наказанието.
Последни новини