Минеков ще изпрати сигнали за злоупотреби в културни проекти на европейската прокуратура

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков съобщи, че ще изпрати сигнали до ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура за злоупотреби в културни проекти, изпълнени с европейски средства.

Като пример за такъв проект министърът посочи пред БНР ремонта на крепостта в местността Яйлата.

По думите му реставрацията на ранновизантийската крепост в местността Яйлата край Камен бряг, извършена преди 7 години от бившия кмет Цонко Цонев, е изпълнена с нарушения. През седмицата той нарече обекта „бутафорията от итонг и картон - имитация на крепост“, припомня „Медиапул“.

„И евро и половина да беше, пак щях да го дам на европейската прокуратура. Строителство върху открити останки е повече от кич, това е унищожение“, каза Минеков пред БНР.

Служебният министър на културата каза също, че ще изпрати сигнал в прокуратурата и за ремонта на Ларгото в София. По-рано Минеков съобщи, че Брюксел не признава над 50% от изхарчените 15,8 млн. лв. евросредства за този ремонт, като показа кореспонденция между Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), Европейската комисия и България.

„Щетите в Министерството на културата са толкова, че не могат да бъдат обработени. Листът с нарушения е огромен, това е смайващо. Към мен има страшно много оплаквания във всякаква форма, но не съм способен да помогна на всички“, каза Минеков пред БНР.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини