ЕС очаква много скоро решение по правилата за обвързване на общия бюджет със законността

Очаква се много скоро Европейският съд да се произнесе с решение по жалбата на Унгария и Полша срещу новите правила за обвързване на разходите от бюджета на ЕС със състоянието на законността в европейските държави. Това съобщи пред Европейския парламент Ана Закариаш от името на португалското председателство на Съвета на ЕС.

Тя добави, че председателството ще свика на 26 юни заседание по процедурите срещу Будапеща и Варшава по чл. 7 от договора за ЕС, които създават заплахата двете столици да бъдат лишени от право на глас при обсъждането на европейските решения. Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан допълни, че оспорваните нови бюджетни правила не са възможност за налагане на "санкции". По неговите думи ЕК ще взима решение да предложи ограничаване или спиране на бюджетните средства, само ако всички други възможности са изчерпани.

По неговите думи в съставянето на оценката си комисията ще ползва различни източници, включително годишните доклади за върховенството на закона в ЕС. Хан отбеляза, че новите доклади се очакват след месец.

Еврокомисарят уточни, че ще се предлага спиране на средствата само при ясни доказателства за нарушения, които водят до тежки последици за общия бюджет. Той добави, че преди ЕК да внесе предложение до Съвета на ЕС, ще предупреждава засегнатата страна.

Няколко парламентарни групи днес отново предупредиха, че очакват действия от комисията още този месец, независимо от становището на Съда на ЕС. Според групата на Европейската народна партия най-важното е първите предложения на комисията да бъдат добре подготвени, за да бъдат допуснати до разглеждане и подкрепени от съда. Социалистите и демократите заявиха, че вече има достатъчно данни за действие срещу Унгария, Полша и Чехия.

Групата "Обнови Европа", към която се числи ДПС, изрази притеснение, че САЩ санкционират български граждани, а ЕС не прави нищо. От тази група отбелязаха нуждата от действие в отговор на решения на правителствата в Унгария и Полша. Време е да свалим ръкавиците и решително да защитим върховенството на закона, призоваха от тази парламентарна сила.

Зелените отбелязаха, че днес ЕП обсъжда за 24-ти път въпроса с върховенството на закона от 2010 г., когато Виктор Орбан печели за пръв път изборите в Унгария. Нито един от тези дебати не отклони страната от пътя към автокрацията, ЕК не използва средствата, с които разполага, посочиха от тази парламентарна група. Орбан продължава да краде от нашите пари, бездействието е силно политическо действие, обобщиха Зелените.

Групата "Идентичност и демокрация" възрази срещу критиките към Будапеща и Варшава. Европейските консерватори и реформатори заявиха, че върховенството на закона липсва на самия ЕС повече, отколкото на отделните страни. Левите призоваха ЕС да не оставя образът му да бъде увреждан от действията на корумпирани правителства.

Евродепутатът Елена Йончева (СД/БСП) заяви, че ЕП от години обсъжда въпроса, докато върховенството на закона е рухнало в Унгария, Полша, България и Словения. Тя отбеляза решенията на САЩ срещу български граждани и организации по закона "Магнитски". Защо нашите американски партньори успяват да констатират това, което ЕК трябваше да направи отдавна, попита Йончева.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини