29 °C

„Иновации в действие“ събира славейковци с ученици и учители от Бургас и Пазарджик

Две делегации гости посрещна екипът учители и ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ по Национална програма „Иновации в действие“. Срещата на кърджалийска територия е реализация на тристранното сътрудничество, което влезе в сила миналия октомври по новите изисквания на програмата. Посещението трябваше да се осъществи през месец април, но поради противоепидемичните мерки се наложи да бъде преместено в първата седмица на юни.

Програмата на четиридневното гостуване е пълна с интересни учебни занимания и преживявания, както и с богати възможности за обмяна на опит и добри практики в иновативната дейност на училищата.

Тристранното партньорство с домакин СУ „Петко Рачов Славейков“ включва още ПГЧЕ „Васил Левски“, Бургас – иновативно училище и ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“ , Пазарджик – неиновативно училище. Делегациите на гостите са съставени от четирима ученици и четирима учители всяка, предвождани лично от директорите на гимназиите – г-жа Весела Иванова от Бургас и г-жа Иванка Ваклинова от Пазарджик.

Още с пристигането си в понеделник гостите бяха посрещнати в училището за шампиони от директора Милко Багдасаров, отговорника за програмата и иновациите Нешка Шопова, учители и ученици от иновативните паралелки, както и изявени представители на Школа „ИстОрика“ и Ученическия парламент. След традиционното запознаване с материално-техническата база, от която всички гости се впечатлиха изключително много, в Актовата зала на училището се проведе обсъждане на реализирането на иновациите като основа за повишаване на мотивацията на учениците за участие в учебния процес. Впоследствие разговорът прерасна в дискусия за иновациите в средното образование, като всяко училище представи своята иновация.

Вечерта разговорите продължиха с много настроение на брега на язовир Кърджали, където в неформална обстановка и по направления се проведоха много ползотворни дискусии. Освен това се изявиха и много неочаквани таланти от представителите на трите училища. Възпитаникът на СУ „П. Р. Славейков“ Васил Анастасов /даровит гайдар и понастоящем преподавател в Дома на културата/ изненада гостите с родопски песни и импровизирани хайдушки гърмежи.

Вторият ден бе посветен на иновацията, която осъществява историкът Димитър Димов със своите ученици в Школа „ИстОрика“. СУ „П. Р. Славейков“ е включено в мрежата на иновативните училища на България вече 4 пълни години. „ИстОрика“ развива дейността си много по-отдавна и гостите имаха възможност да наблюдават един реален учебен час на членовете й, след което ръководителят Димов представи работата пред годините, постигнатите успехи, реализираните национални конференции и филми. В края на презентацията всички присъстващи се насладиха на филма за патрона на училището, след което засипаха участниците в школата с безброй въпроси.

Следобедът бе посветен на посещение на Перперикон с професионална екскурзоводска беседа.

В третия ден от посещението по програма се проведе открит урок по английски език в иновативния 11“а“ клас с преподавател Марин Моллов. Урокът бе на тема „Спорт“, което е обяснимо поради факта, че в иновативните паралелки в гимназиалния етап на обучение са събрани всички изявени спортисти на училището, за да могат да тренират пълноценно и да постигат високи класирания в национални и международни състезания, но и да учат езици и останалите учебни предмети на отлично ниво. Учебният час по английски показа езиковите познания на спортистите чрез изнесените от тях презентации, а във втората част на урока се включиха и гостите, доста успешно, решавайки кръстословица с описания на търсените думи само на английски и само свързани със спорта.

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България по традиция се чества в училището за шампиони. Днес не само не се направи изключение от това правило, но бе по-тържествено от обикновено . Учениците от 6“а“ клас с класен ръководител Ваня Димитрова бяха подготвили половинчасов рецитал, съдържащ интересни факти от живота на Ботев, комбинирани с рецитация на негови произведения и прочит на писмата му. В комбинация с единадесетокласниците от Школа „ИстОрика“ шестокласниците направиха едно трогателно възпоминание на Ботев и предизвикаха сълзи в очите на мнозина. След рецитала зазвучаха сирените и минутите мълчание в памет на загиналите за свободата на България. Гръмна и черешовото топче, което по традиция историците поставят на сцената на значими дати.

Довечера пред паметника на Васил Левски в центъра на града Школа „ИстОрика“ организира вече станалия традиционен музей на открито под надслов „Миналото днес“, в което новите попълнения от 9 клас ще представят символи от недалечното минало – времето на социализма. Димитър Димов отчита, че и децата, и техните родители, се отнасят не само с разбиране, но и с жив интерес към темата. Специални гости на събитието ще бъдат представителите на ПГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас и ПГ „Иван С. Аксаков“ – Пазарджик, като техните директори заедно с Милко Багдасаров ще бъдат и самото жури, което да оцени най-добре подготвените за събитието историци.

В утрешния ден за закриване на обмяната на опит по програма „Иновации в действие“ в Кърджали са предвидени иновативни уроци по физкултура, както и демонстративни срещи по волейбол, баскетбол и футбол с възможност за включване на учениците от училищата-гости.

В рамките на партньорството на СУ „П. Р. Славейков“ по НП „Иновации в действие“ е предвидено гостуване на екип учители и ученици в Бургас след около две седмици, заедно с представители на неиновативно варненско училище, където пък ПГЧЕ „Васил Левски“ /т.нар. Руската гимназия/ ще представи своята иновация.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021
Последни новини