„Иновации в действие“ събира славейковци с ученици и учители от Бургас и Пазарджик

Две делегации гости посрещна екипът учители и ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ по Национална програма „Иновации в действие“. Срещата на кърджалийска територия е реализация на тристранното сътрудничество, което влезе в сила миналия октомври по новите изисквания на програмата. Посещението трябваше да се осъществи през месец април, но поради противоепидемичните мерки се наложи да бъде преместено в първата седмица на юни.

Програмата на четиридневното гостуване е пълна с интересни учебни занимания и преживявания, както и с богати възможности за обмяна на опит и добри практики в иновативната дейност на училищата.

Тристранното партньорство с домакин СУ „Петко Рачов Славейков“ включва още ПГЧЕ „Васил Левски“, Бургас – иновативно училище и ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“ , Пазарджик – неиновативно училище. Делегациите на гостите са съставени от четирима ученици и четирима учители всяка, предвождани лично от директорите на гимназиите – г-жа Весела Иванова от Бургас и г-жа Иванка Ваклинова от Пазарджик.

Още с пристигането си в понеделник гостите бяха посрещнати в училището за шампиони от директора Милко Багдасаров, отговорника за програмата и иновациите Нешка Шопова, учители и ученици от иновативните паралелки, както и изявени представители на Школа „ИстОрика“ и Ученическия парламент. След традиционното запознаване с материално-техническата база, от която всички гости се впечатлиха изключително много, в Актовата зала на училището се проведе обсъждане на реализирането на иновациите като основа за повишаване на мотивацията на учениците за участие в учебния процес. Впоследствие разговорът прерасна в дискусия за иновациите в средното образование, като всяко училище представи своята иновация.

Вечерта разговорите продължиха с много настроение на брега на язовир Кърджали, където в неформална обстановка и по направления се проведоха много ползотворни дискусии. Освен това се изявиха и много неочаквани таланти от представителите на трите училища. Възпитаникът на СУ „П. Р. Славейков“ Васил Анастасов /даровит гайдар и понастоящем преподавател в Дома на културата/ изненада гостите с родопски песни и импровизирани хайдушки гърмежи.

Вторият ден бе посветен на иновацията, която осъществява историкът Димитър Димов със своите ученици в Школа „ИстОрика“. СУ „П. Р. Славейков“ е включено в мрежата на иновативните училища на България вече 4 пълни години. „ИстОрика“ развива дейността си много по-отдавна и гостите имаха възможност да наблюдават един реален учебен час на членовете й, след което ръководителят Димов представи работата пред годините, постигнатите успехи, реализираните национални конференции и филми. В края на презентацията всички присъстващи се насладиха на филма за патрона на училището, след което засипаха участниците в школата с безброй въпроси.

Следобедът бе посветен на посещение на Перперикон с професионална екскурзоводска беседа.

В третия ден от посещението по програма се проведе открит урок по английски език в иновативния 11“а“ клас с преподавател Марин Моллов. Урокът бе на тема „Спорт“, което е обяснимо поради факта, че в иновативните паралелки в гимназиалния етап на обучение са събрани всички изявени спортисти на училището, за да могат да тренират пълноценно и да постигат високи класирания в национални и международни състезания, но и да учат езици и останалите учебни предмети на отлично ниво. Учебният час по английски показа езиковите познания на спортистите чрез изнесените от тях презентации, а във втората част на урока се включиха и гостите, доста успешно, решавайки кръстословица с описания на търсените думи само на английски и само свързани със спорта.

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България по традиция се чества в училището за шампиони. Днес не само не се направи изключение от това правило, но бе по-тържествено от обикновено . Учениците от 6“а“ клас с класен ръководител Ваня Димитрова бяха подготвили половинчасов рецитал, съдържащ интересни факти от живота на Ботев, комбинирани с рецитация на негови произведения и прочит на писмата му. В комбинация с единадесетокласниците от Школа „ИстОрика“ шестокласниците направиха едно трогателно възпоминание на Ботев и предизвикаха сълзи в очите на мнозина. След рецитала зазвучаха сирените и минутите мълчание в памет на загиналите за свободата на България. Гръмна и черешовото топче, което по традиция историците поставят на сцената на значими дати.

Довечера пред паметника на Васил Левски в центъра на града Школа „ИстОрика“ организира вече станалия традиционен музей на открито под надслов „Миналото днес“, в което новите попълнения от 9 клас ще представят символи от недалечното минало – времето на социализма. Димитър Димов отчита, че и децата, и техните родители, се отнасят не само с разбиране, но и с жив интерес към темата. Специални гости на събитието ще бъдат представителите на ПГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас и ПГ „Иван С. Аксаков“ – Пазарджик, като техните директори заедно с Милко Багдасаров ще бъдат и самото жури, което да оцени най-добре подготвените за събитието историци.

В утрешния ден за закриване на обмяната на опит по програма „Иновации в действие“ в Кърджали са предвидени иновативни уроци по физкултура, както и демонстративни срещи по волейбол, баскетбол и футбол с възможност за включване на учениците от училищата-гости.

В рамките на партньорството на СУ „П. Р. Славейков“ по НП „Иновации в действие“ е предвидено гостуване на екип учители и ученици в Бургас след около две седмици, заедно с представители на неиновативно варненско училище, където пък ПГЧЕ „Васил Левски“ /т.нар. Руската гимназия/ ще представи своята иновация.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини