Буяр Османи вижда три фактора за евентуален пробив за кандидатурата на Скопие за членство в ЕС през юни

Три фактора, които влияят върху възможността за пробив в противоречията между Република Северна Македония и България, вижда външният министър на Северна Македония Буяр Османи в интервю за предаването "360 градуса" на телевизия Алсат-М, съобщи МИА.

Според Османи факторите, които имат значение за перспективата Скопие да започне присъединителни преговори с ЕС на 22 юни, са политическият мандат за взимане на решения в България преди изборите, в каква посока ще бъде насочена пътната карта и какво ще бъде нейното съдържание.
"Нашият подход включва всички карти, които ще бъдат сложени на масата, за да бъде постигнат пробив през юни, но тези фактори ще бъдат решаващи", каза Османи.

Той не скри, че България иска пътната карта да бъде част от формалния преговорен процес на Северна Македония, но каза, че други страни членки на ЕС са против това, защото евентуален прецедент по въпроса за Северна Македония може да доведе до сходни ситуации в бъдеще, доколкото все още има двустранни спорове между страните от региона.

Що се отнася до съвместното пътуване на президентите на Северна Македония и на България Стево Пендаровски и Румен Радев до Рим, Османи определи това като важна стъпка в изграждането на доверие и нормализирането на комуникацията между двете страни, която според него явно се е влошила в миналото. Външният министър на Северна Македония каза, че срещата е имала символизъм, но и съдържание, защото "всички проблеми и начини за преодоляване на блокадата можаха да бъдат обсъдени открито".

"Очевидно само президентът на България има пълен политически мандат, всички други институции имат служебен мандат, свързан с организирането на изборите. Въпреки това аз често казвам, че служебното правителство не е държавна избирателна комисия и може да взима решения за отваряне на преговори, но тук президентът Радев е много важен и затова тази комуникация в Рим беше много важна и продължава на всички равнища - имаше комуникация между премиерите, разменихме определени документи с министъра на външните работи (на България), очакваме среща на премиерите и на министрите в близките дни и евентуално да договорим динамика, за да намерим решение в следващите 20 дни", отбеляза Османи.

На въпрос каква динамика очаква, дали се обсъжда документ, с който да се направи пробив, Османи каза, че до момента единственото предложение е направено от португалското председателство на ЕС, което по думите му "ние оценихме като добра основа, която взима предвид чувствителните моменти за всички три страни - нашите, българските и на членките на ЕС и която даде значителен принос към процеса, с централна пътна карта, която трябва да осигури определена предсказуемост на прилагането на Договора за приятелство", каза Османи в интервюто.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини