Американски експерт предупреди за опасност от COVID-26 и COVID-32

Необходимо е да се идентифицират причините за появата на COVID-19, в противен случай човечеството може да се сблъска с COVID-26 и COVID-32, заяви в понеделник, 31 май, по NBC News американският експерт по коронавируса и инфекциозни болести в САЩ Питър Хотес.

„Това е третата голяма епидемия или пандемия на коронавирус през 21-ви век (след SARS и MERS) ... Това е третата поредна. Майката природа ни казва какво ще се случи: ще има COVID-26 и COVID-32, ако не разберем напълно произхода на COVID-19 “, подчертава експертът.

Според него е необходимо да се разследва „появатата на огнище“ на новия коронавирус. Затова вирусолози, епидемиолози и други специалисти трябва да отидат в китайския град Ухан, където започна епидемията, за да съберат на място необходимите за анализ данни и проби.

Хотес счита, че би било проблематично да се получи информация за произхода на COVID-19 без сътрудничество с Китай по този въпрос. „Мисля, че наистина трябва да окажем силен натиск върху Китай, включително възможни санкции, така че екип от видни епидемиолози и вирусолози в Китай да имат безпрепятствен достъп до животни, хора, проби и лаборатории“, заключи експертът.

По-рано, на 26 май, президентът на САЩ Джо Байдън инструктира американските разузнавателни служби да "удвоят усилията" за намиране на източника на коронавируса. Той възложи нов доклад, който да се съсредоточи върху конкретни области, които може да изискват допълнителни разследвания.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян заяви на 27 май, че подобно поведение на САЩ демонстрира пренебрежение към фактите и науката, както и незаинтересованост от провеждането на научни изследвания за произхода на коронавируса.

На 23 май The Wall Street Journal отбелязва, че заболелите служители на Института по вирусология в Ухан през ноември 2019 г. може да сочат, че на теорията за изкуствения произход на коронавируса е правдива.

На 20 май комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ докладва за „косвени доказателства“, че изтичането на нов тип коронавирус на SARS-CoV-2 произхожда от Института по вирусология в Ухан.

Китай от своя страна нарече подобна теория клевета и конспирация. В изявление на посолството на страната във Вашингтон се отбелязва, че "някои политически сили са се опитали да манипулират и обвиняват от самото начало на пандемията".

В края на март беше публикуван докладът на международна група експерти на СЗО, които бяха в Китай през януари-февруари за провеждане на проучване на произхода на коронавируса. Експертите не можаха да стигнат до еднозначно заключение. Те оценят като най-вероятно предаването на коронавируса между животни и след това на хората, най-малко вероятна е появата на SARS-CoV-2 в лабораторни условия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини