30 °C

Проф. Мюмюн Тахир е 12-я носител на наградата „Мултикултурният човек”

За девети път в Арт галерия Кръг беше връчена наградата „Мутикултурният човек” на нейния 12-ти носител, а това е професор Мюмюн Тахир, родом от кърджалийско, започнал своята професионална кариера на журналист, публицист и писател именно в Кърджали.  Понастоящем той е университетски преподавател, доктор по философия. Освен на публицистични, професор Тахир е автор на стотици научни публикации в авторитетни популярни и научни издания.

Автор е също на над тридедет книги, сред които са „Славеят на Родопите“, „Тревожен оптимизъм“, „Стряха с много гнезда“, „Преминаване“, „Земя за обетоване“, „Бране на диви пчели“, „Високо, зелено и нежно“, „Пътеки във времето“, „Животът заедно“, „Идентичност и толерантност. Философски и практически въпроси на културната интегарция“, „Когато пътят беше граница“, „Към интегрираща идентичност“. „Времена и културно общуване“, „Етнодемография и култура на сигурността“, „Аксиология и сигурност“, „Неолиберално общество и междукукултурни общуване“, „Въведение във философията на изкуството“, „Човекът и неговото бъдеще“ (в съавторство) и др. Негови разкази са преведени на румънски, полски, македонски, турски, руски. Носител е на Голямата литературна награда на съюза на българските писатели, два пъти е носител на Националната литературна награда „Всички сме деца на майката-земя“, лауреат е Националната награда за разказ „Дядо Йоцо гледа“, на националните литертурни награди „Георги Братанов“ и „Николай Хайтов“. Член на СБП и СБЖ. Професор в УниБИТ. Проф. д-р Мюмюн Тахир е основател и организатор на Фестивала на балканския фолклор и Балканската среща на писателите, които се провеждат всяка година в Кърджали.

Наградата „Мултикултурният човек” връчи кметът д-р инж. Хасан Азис в присъствието на други трима от предишните нейни носители - отец Петър Гарена, Милко Багдасаров  Минчо Гумаров. Отличието се дава за висок и оригинален обществен принос при формулиране и лансиране на съвременни политики, както и политики на бъдещето, в сферата на интеркултурната комуникация, интегриращата идентичност, етнодемографията, културната интеграция и междуетническото сътрудничество.

Не случайно в Артгалерия Кръг беше подредена и изложба с авторски творби на друг мултикултурен човек, който наскоро напусна този свят - Бурханедин Ардагил. Творбите са били донесени от неговата съпруга в кутии, така както ги е оставил той след смъртта си. Затова събитието се нарича „Картина носиш в кутия, а аз – сърцето си”, обясни директорът на галерията и председател на Арт движение Кръг Радост Николаева.

В приветствието си към професор Мюмюн Тахир кметът д.р инж. Хасан Азис подчерта, че инициативата Мултикултурния човек отдавна е надскочила границите на Кърджали, а това е признание за наши именити съграждани, които също не се побират в тези граници. Такъв наш съгражданин  е и професор Мюмюн Тахир, каза кметът. От своя страна проф. Тахир благодари за признанието и се обърна към кмета д-р инж. Хасан Азис, „който бидейки кмет на Кърджали превърна общината и града в град на толерантност, на сплотеност, град на съжителство и взаимодействие”.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Та
  Тачев
  2 0
  18:12, 31 май 2021
  Офицер от Държавна сигурност !
 • 2
  Му
  Мурат Кемал
  1 0
  12:22, 19 юни 2021
  Държавна сигупрност, но Офицер! Не е доносник като теб. И е невероятен пич и писател!

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021
Последни новини