Проф. Мюмюн Тахир е 12-я носител на наградата „Мултикултурният човек”

За девети път в Арт галерия Кръг беше връчена наградата „Мутикултурният човек” на нейния 12-ти носител, а това е професор Мюмюн Тахир, родом от кърджалийско, започнал своята професионална кариера на журналист, публицист и писател именно в Кърджали.  Понастоящем той е университетски преподавател, доктор по философия. Освен на публицистични, професор Тахир е автор на стотици научни публикации в авторитетни популярни и научни издания.

Автор е също на над тридедет книги, сред които са „Славеят на Родопите“, „Тревожен оптимизъм“, „Стряха с много гнезда“, „Преминаване“, „Земя за обетоване“, „Бране на диви пчели“, „Високо, зелено и нежно“, „Пътеки във времето“, „Животът заедно“, „Идентичност и толерантност. Философски и практически въпроси на културната интегарция“, „Когато пътят беше граница“, „Към интегрираща идентичност“. „Времена и културно общуване“, „Етнодемография и култура на сигурността“, „Аксиология и сигурност“, „Неолиберално общество и междукукултурни общуване“, „Въведение във философията на изкуството“, „Човекът и неговото бъдеще“ (в съавторство) и др. Негови разкази са преведени на румънски, полски, македонски, турски, руски. Носител е на Голямата литературна награда на съюза на българските писатели, два пъти е носител на Националната литературна награда „Всички сме деца на майката-земя“, лауреат е Националната награда за разказ „Дядо Йоцо гледа“, на националните литертурни награди „Георги Братанов“ и „Николай Хайтов“. Член на СБП и СБЖ. Професор в УниБИТ. Проф. д-р Мюмюн Тахир е основател и организатор на Фестивала на балканския фолклор и Балканската среща на писателите, които се провеждат всяка година в Кърджали.

Наградата „Мултикултурният човек” връчи кметът д-р инж. Хасан Азис в присъствието на други трима от предишните нейни носители - отец Петър Гарена, Милко Багдасаров  Минчо Гумаров. Отличието се дава за висок и оригинален обществен принос при формулиране и лансиране на съвременни политики, както и политики на бъдещето, в сферата на интеркултурната комуникация, интегриращата идентичност, етнодемографията, културната интеграция и междуетническото сътрудничество.

Не случайно в Артгалерия Кръг беше подредена и изложба с авторски творби на друг мултикултурен човек, който наскоро напусна този свят - Бурханедин Ардагил. Творбите са били донесени от неговата съпруга в кутии, така както ги е оставил той след смъртта си. Затова събитието се нарича „Картина носиш в кутия, а аз – сърцето си”, обясни директорът на галерията и председател на Арт движение Кръг Радост Николаева.

В приветствието си към професор Мюмюн Тахир кметът д.р инж. Хасан Азис подчерта, че инициативата Мултикултурния човек отдавна е надскочила границите на Кърджали, а това е признание за наши именити съграждани, които също не се побират в тези граници. Такъв наш съгражданин  е и професор Мюмюн Тахир, каза кметът. От своя страна проф. Тахир благодари за признанието и се обърна към кмета д-р инж. Хасан Азис, „който бидейки кмет на Кърджали превърна общината и града в град на толерантност, на сплотеност, град на съжителство и взаимодействие”.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Та
    Тачев
    2 0
    18:12, 31 май 2021
    Офицер от Държавна сигурност !
  • 2
    Му
    Мурат Кемал
    1 0
    12:22, 19 юни 2021
    Държавна сигупрност, но Офицер! Не е доносник като теб. И е невероятен пич и писател!

Случаен виц

Последни новини