Поетично-визуален албум във вид на кутия с карти ще провокира млада аудитория

Издаването на поетично-визуалния албум „СЪМ“  на Елица Мавродинова и неговото представяне под формата на „изложба на стихове“ от Венета Гълъбова е осъществено по Проект „СЪМ: Поезията във видимите неща“. “Той е по Програма „Творчески инициативи” към Национален фонд „Култура”. „СЪМ“  е в нестандартна форма – кутия с 29 карти, всяка от които има стихотворение и картина.  Партньори са НЧ „Обединение 1913“, гр. Кърджали, Културна фондация „Соул Сити“, гр. Пловдив, Арт-клуб „Асарел“, гр. Панагюрище.

В рамките на проекта поетесата Елица Мавродинова и художничката Венета Гълъбова  изработват и отпечатат поетично-визуалния албум „Съм“. В илюстрациите на албума са преплетени думи и фрази от стихотворенията. Оригиналите на илюстрациите се рисуват на платна, които ще бъдат изложени по време на представянията на албума в 3 български града: Кърджали, Пловдив и Панагюрище.

Представянията на албума ще са организирани под формата на „изложба на думи“, в която наред с авторското четене на стиховете, фрази и думи от тях ще бъдат визуализирани в платната от Венета Гълъбова и под други, близки до бита интерактивни форми, с които публиката да може активно да взаимодейства.

В условията на дигиталната ера българските поезия и изобразително изкуство се възприемат от широката публика като твърде елитарни и имат ограничена аудитория, съставена предимно от артисти, творящи в сферата на съответните изкуства. Проектът „СЪМ: Поезията във видимите неща“ цели да визуализира поезията и да вербализира картините във физическа форма, която да привлече интереса на младите хора и да ги улесни във възприятието на качественото изкуство, да им позволи да „докосват думите“ и да си взаимодействат с тях, смятат авторите.

За проекта ще бъдат създадени канали в социалните мрежи, през които албумът ще бъде промотиран, а представянията ще се излъчват на живо в реално време.  Албумът ще продължи да се популяризира и продава през създадените канали в социалните мрежи. Ще бъде заснет и публикуван в YouTube кратък  клип на проекта.

Изложбата ще бъде представена като част от програмата на фестивала Капана Фест през лятото на 2021 г., както и в рамките на други културни фестивали.

Това съобщиха от ръководството на читалището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини