Днес спешните ни медици имат професионален празник,ЦСМП-Кърджали със специално обръщение към кърджалийци

Днес спешните ни медици имат професионален празник.Те обелязват Световния ден на Спешната помощ.Ето неговата предистория:

На 27 май 1994 г. в гр. Льовен, Белгия, се създава „Клубът Льовен“ – група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа.

България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година. До момента у нас има 1 400 лекари с тази специалност.
От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ“ и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.

На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към спешните медици, които се отзовават на най-тежките инциденти и човешки трагедии, като често пъти с риск за собствения си живот, спасяват животите на пострадалите.

В България една от чувствителните теми е тази за агресията над медиците и за омаловажаването на тяхната работа. Днес е момент да се замислим колко човешки животи са спасили тези хора и колко голяма благодарност заслужават.

От ръководството на ЦСМП-Кърджали се обръщат с думи на благодарност към кърджалийци за подкрепата ,която им оказват в борбата от първа линия срещу пандемията от коронавирус.Спешните медици са категорични,че винаги ще бъдат на поста си в помощ на жителите на областта.Те изразяват благодарност за съпричастността на кърджалийци на техния професионален празник.

Директорът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков се обърна със специално обръщение към колегите си:

Уважаеми Колеги,
С решение на Европейското дружество по Спешна медицина 27 май е обявен за Международен ден на Спешната помощ.
На този ден ,искам да ви поздравя с празника,да Ви пожелая да сте здрави,Вие и хората около Вас.По време на трите вълни на Пандемията причинена от Ковид -19 ,Вие показахте силата на българският Спешен медик.Имаше моменти, в които не слизахте от линейките през цялата смяна,пътувайки към или транспортирайки поредният пациент,но не оставихте човек в нужда без Спешна медицинска помощ!
Благодаря Ви за неимоверните усилия ,които положихте с ясната мисъл,че нуждите на пациентите са винаги на първо място!
Обществото може да се гордее с Вас!
Весел Празник!
д-р Атанас Митков
директор на ЦСМП-Кърджали
Кърджали бг вести
Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини