ЕС ще може да ваксинира до лятото цялото си население срещу COVID-19

вропейският съюз ще разполага с достатъчно ваксини, за да имунизира цялото си пълнолетно население до лятото.


Това става ясно от документ на Европейската комисия, предоставен на лидерите от ЕС на втория ден от срещата им в Брюксел, където една от темите е борбата с COVID-19.


Европейският съюз очаква да получи над 1 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 до края на септември от четиримата лицензирани производители на ваксини.


Документът, видян от Ройтерс, показва, че ЕС е уверен, че има достатъчно ваксини, за да имунизира цялото си население до края на септември, далеч над първоначалната цел от 70% от пълнолетното население до края на лятото.

Темпът на ваксинация в ЕС обаче е различен. Малта постигна колективен имунитет в понеделник, след като съобщи, че е покрила над 70% от жителите си поне с една доза. България остава последна в ЕС с поставена първа доза на 13.2% и напълно ваксинирани 8.7%.

ЕС очаква да получи 413 млн. дози ваксини през второто тримесечие и още 529 млн. между юли и септември. През първото тримесечие бяха доставени 106 млн.

Оценката на Комисията се основава на потвърдени количества от четирите вече лицензирани производители: ""Бионтех"/"Пфайзер" (BioNTech/Pfizer), "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), "Астра Зенека" (AstraZeneca) и ""Модерна" (Moderna). Ваксините на германската биотехнологична фирма "КюрВак" (CureVac) и френския производител на лекарства "Санофи" (Sanofi), които са подписали договори с ЕС за стотици милиони дози, не са включени, тъй като препаратите им не са одобрени за употреба.

"Никой не е в безопасност, докато всички не са"

Лидерите потвърдиха направената от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в петък заявка за даряване на 100 млн. дози ваксини на по-бедните страни до края на годината. Ваксините ще се използват приоритетно за имунизиране на здравни работници и уязвими групи, се казва в решението на Европейския съвет.

"Никой не е в безопасност докато всички не са", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, след като страните членки се врекоха да заделят от своите ваксини и да помогнат за изграждане на производствен капацитет за ваксини в Африка.

Германия и Франция вече обявиха, че ще заделят по 30 млн. дози за програмата на СЗО за преразпределение на ваксини COVAX, а Италия обяви, че ще дари 15 млн.

По време на срещата в Брюксел поне половината държави са обявили количествата, които биха предоставили безвъзмездно.

Президентът Румен Радев, който участва от името на България, не уточни колко ваксини може да даде страната. В изявление преди срещата той само каза, че България ще иска те да бъдат разпределени приоритетно сред страните от Западните Балкани, "с акцент Република Северна Македония".

Основен доставчик

40% от всички ваксини за ЕС през второто тримесечие ще дойдат от Pfizer и BioNTech, което превръща тандема в основен доставчик за Съюза. Компанията има и договор с Европейската комисия за 1,8 млрд. дози за 2022-2023 г.

ЕС очаква да получи 452 млн. дози през четвъртото тримесечие на 2021 г., включително няколко милиона от AstraZeneca. Британско-шведският произвозител трябваше да достави 300 млн. дози до септември, но заради производствени трудности, ще продължи да издължава количества до края на годината. Еврокомисията си иска по съдебен път 120 млн. дози, неполучени през първото тримесечие, като решението се очаква през следващия месец.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    да
    0 0
    08:53, 26 май 2021
    На майка ви кръглата дупка отпред с устни
  • 2
    Мо
    може ама НЯМА
    0 0
    20:46, 26 май 2021
    защото населението не е видиотено като фашистките управници на ЕС
Последни новини