23 °C

Кърджалиец стана стипендиант в колеж,подготвящ лидери на мира и глобализацията

Кърджалиец стана стипендиант в колеж , подготвящ лидери на мира и глобализацията.Ученикът от Езиковата гимназия ,единадесетокласникът Илия Чавдаров ще се обучава две години

в Колеж на Обединения Свят „Ли По Чун“ в Хонконг по дипломната програмата на Международен Бакалауреат.

 Колежите на обединения свят (КОС) e глобално образователно движение от 18 взаимосвързани интернационални училища. Те са разположени в 18 държави на няколко континента.  Обединени  са от общи идеали, свързани с борбата за мир, разбирателството между народите и устойчивото развитие.

 Всеки одобрен кандидат е минал през изключителна селекция, а във всяко училище има ученици представители от над 80 страни, които за 2 години живеят под един покрив, впускат се в местната култура и учат по програмата "IB". 

 КОС са училища за бъдещите лидери, за хора, преносители на позитивна промяна, обвързана с основните ценности за международно разбиране, взаимна отговорност, уважение и отношение към околната среда, за действие, личен пример и предизвикване на личността.Това сподели за Кърджали бг вести Илия Чавдаров.Той подчерта,че  съвместната мисия на всички училища и колежи на КОС е да направят образованието сила, която носи мир и устойчивост.

  Мечтата ми да уча в престижен колеж датира от 7 клас.Първоначално се насочих към САЩ.Реших да кандидатствам за колеж в Армения.Попаднах на информация за КОС.Минах през сериозно сито.Одобрен бях ,заедно с още 10 българи.Кандидатстването става или директно в колежа или през национални комитети.Не очаквах,че ще получа стипендия,споделя още Илия Чавдаров.

Главната причина КОС да ме впечатлят толкова е защото те предлагат образованието, за което аз винаги съм копнял. Интернационалната среда те сблъсква с хора от части на света, за които може дори и да не се и чувал,добавя Чавдаров.

  Голяма част от съучениците му споделят с радост успеха му.Радват се и преподавателите му,преди всичко класната Таня Маровска.Вестникът на гимназията подготвя интервю с него.

  Най-щастливи са неговите родители.Именно те са приели телефонното обаждане,за неговият прием.Те го подкрепят,въпреки,че две години ще бъдат разделени.

  Илия Чавдаров смята,че силното му оръжие ще бъдат познанията му в областта на математиката.Той я смята като фундамент за всяка наука.

  В колежа се влиза сравнително леко,ако си добре подготвен.Трудно е да го завършиш.Особено като гражданин на света,подчертава Илия Чавдаров.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини