Кърджалиец стана стипендиант в колеж,подготвящ лидери на мира и глобализацията

Кърджалиец стана стипендиант в колеж , подготвящ лидери на мира и глобализацията.Ученикът от Езиковата гимназия ,единадесетокласникът Илия Чавдаров ще се обучава две години

в Колеж на Обединения Свят „Ли По Чун“ в Хонконг по дипломната програмата на Международен Бакалауреат.

 Колежите на обединения свят (КОС) e глобално образователно движение от 18 взаимосвързани интернационални училища. Те са разположени в 18 държави на няколко континента.  Обединени  са от общи идеали, свързани с борбата за мир, разбирателството между народите и устойчивото развитие.

 Всеки одобрен кандидат е минал през изключителна селекция, а във всяко училище има ученици представители от над 80 страни, които за 2 години живеят под един покрив, впускат се в местната култура и учат по програмата "IB". 

 КОС са училища за бъдещите лидери, за хора, преносители на позитивна промяна, обвързана с основните ценности за международно разбиране, взаимна отговорност, уважение и отношение към околната среда, за действие, личен пример и предизвикване на личността.Това сподели за Кърджали бг вести Илия Чавдаров.Той подчерта,че  съвместната мисия на всички училища и колежи на КОС е да направят образованието сила, която носи мир и устойчивост.

  Мечтата ми да уча в престижен колеж датира от 7 клас.Първоначално се насочих към САЩ.Реших да кандидатствам за колеж в Армения.Попаднах на информация за КОС.Минах през сериозно сито.Одобрен бях ,заедно с още 10 българи.Кандидатстването става или директно в колежа или през национални комитети.Не очаквах,че ще получа стипендия,споделя още Илия Чавдаров.

Главната причина КОС да ме впечатлят толкова е защото те предлагат образованието, за което аз винаги съм копнял. Интернационалната среда те сблъсква с хора от части на света, за които може дори и да не се и чувал,добавя Чавдаров.

  Голяма част от съучениците му споделят с радост успеха му.Радват се и преподавателите му,преди всичко класната Таня Маровска.Вестникът на гимназията подготвя интервю с него.

  Най-щастливи са неговите родители.Именно те са приели телефонното обаждане,за неговият прием.Те го подкрепят,въпреки,че две години ще бъдат разделени.

  Илия Чавдаров смята,че силното му оръжие ще бъдат познанията му в областта на математиката.Той я смята като фундамент за всяка наука.

  В колежа се влиза сравнително леко,ако си добре подготвен.Трудно е да го завършиш.Особено като гражданин на света,подчертава Илия Чавдаров.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини