Конгресмени заявиха за доказателства за лабораторен произход на коронавируса

Републиканците от комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ обявиха съществуването на убедителни косвени доказателства за лабораторния произход на коронавирусната инфекция. Това се посочва в техния доклад, съобщава Fox News.

"Сериозни косвени доказателства пораждат сериозни опасения, че изтичане от Института по вирусология в Ухан може да е причинило избухването на COVID-19", се казва в доклада.

Както пишат републиканците, американски дипломати още през 2017 г. съобщиха, че лаборатория във Ухан се занимава с опасни изследвания на коронавируси, без да спазва необходимите протоколи за безопасност.

Освен това през есента на 2019 г., според членове на комисията, няколко служители на лабораторията са били болни със симптоми, подобни на последствията от COVID-19. Изданието споменава и участието на китайските военни в института във Ухан.

Според републиканците има малко косвени доказателства за естествения произход на вируса. Китайските власти все още не могат да посочат точните видове, от които вирусът е започнал да се предава на хората.

Членовете на комисията призоваха правителството на САЩ да окаже по-голям натиск върху Китай, за да позволи на Пекин да позволи цялостно проучване на пандемията и да провери вероятността от нейния изкуствен произход.

По-рано мисия на СЗО пристигна във Ухан, Китай, за разследване на коронавируса. Експертите счетоха за малко вероятно той от изкуствен произход и потвърдиха, че естественият източник са прилепи.

Но преди дни експерти - микробиолози от MIT, Харвард и Станфорд, също насочиха вниманието към вероятността за изтичане от лабораторията в Ухан. Произходът на опустошителния коронавирус остава обект на спорове и все така недоказан.

Коментари в сайта

Последни новини