Кървава супер Луна - единственото пълно лунно затъмнение тази година

    Предстои единственото пълно лунно затъмнение за 2021 година. То няма да може да се наблюдава от България.

    През нощта на 25 срещу 27 май наблюдатели в Океания, Хавай, Източна Азия и Антарктида ще видят лунно затъмнение, което съвпада с най-близкото приближаване на Луната до Земята - затъмнение на "суперлуна". Луната ще стане червеникава, което е известно като "кървава Луна". 

    Датите на това затъмнение обхващат два дни, защото областта, където то ще бъде видимо, включва международната линия за смяна на датите.

    Анимацията показва затъмнението от 8:30:00 до 13:59:50 UTC на 26 май (по Гринуич).

    Лунните затъмнения се случват, когато Луната е на противоположната страна на Земята спрямо Слънцето. Обикновено при това имаме пълнолуние, но от време на време Луната навлиза в сянката на Земята и тогава наблюдаваме лунно затъмнение. Това не се случва при всяко пълнолуние, защото равнината на лунната орбита е наклонена на около 5 градуса спрямо равнината на земната орбита и сянката на Земята обикновено не попада върху Луната.

    Лунните затъмнения се виждат от цялата нощна страна на Земята, а цялото затъмнение продължава около пет часа от началото до края. Времето, в което ще може да се наблюдава затъмнението зависи много от това в коя часова зона се намирате спрямо UTC - Универсалното координирано време, на практика часът в Гринуич, Англия.

    В Азия затъмнението ще е близо до изгрева на луната вечерта, а на западния бряг на Америка - в ранните сутрешни часове, близо до залеза на Луната. Най-добре то ще може да се наблюдава между тези две крайности - в Австралия, Нова Зеландия, Хавай, островите в южната част на Тихия океан и югозападната част на Аляска.

    Това лунно затъмнение ще изглежда малко по-голямо от нормалното, защото Луната ще достигне перигея, най-близката точка в орбитата си до Земята, на 25 май в 01:21 по Гринуич, около 14 часа след официалното пълнолуние, което е в 11:13 по Гринуич (14:13 българско време).

    Когато пълнолунието и перигеят са близки, това се нарича „суперлуна“, въпреки че това не е астрономически термин. Обикновено Луната е на средно разстояние 384 500 километра от Земята, но орбитата й не е идеално кръгова, а разстоянието варира леко. Когато достигне перигея този месец, Луната ще бъде на 357 311 км от Земята, според изчисленията на Heavens-Above.com. Луната изглежда малко по-голяма, когато е по-близо, на 26 май с около 7%.

    Червеният цвят на Луната при затъмнението се дължи на земната атмосфера. Сянката на Земята не е толкова плътна и черна, защото част от слънчевата светлина преминава през атмосферата на нашата планета, която разсейва синята част на спектъра, а останалите дължини достигат Луната.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини