Турция забрани вноса на етилен-полимерни пластмасови отпадъци

Турция забрани вноса на етилен-полимерни пластмасови отпадъци на фона на опасенията на природозащитниците заради потреблението на пластмаса в световен мащаб и липсата на ефективно рециклиране, предаде Асошиейтед прес.

В поправка, публикувана в турския държавен вестник вчера, министерството на търговията добави етилен-полимерната пластмаса към списъка на отпадъчните материали, чийто внос е забранен.

Природозащитната организация Грийнпийс приветства новината, окачествявайки я като "много важна стъпка към целта за нулев внос на отпадъци", набелязана от турското министерство на околната среда и градоустройството. Според Грийнпийс 74% от пластмасовите отпадъци, внесени в Турция миналата година, вече попадат в забранения списък.

Разследване на Грийнпийс показа преди дни, че около 40% или 210 хиляди тона от британските пластмасови отпадъци, изнесени в чужбина, са отишли в Турция миналата година.

Турция, Малайзия и Полша са трите държави, получили най-големи количества от износа на отпадъци от пластмаса от Великобритания през 2020 г.

Отделно страните членки на ЕС са изпратили в Турция през миналата година 20 пъти повече пластмасови отпадъци отколкото през 2016 г., съобщи BBC.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини