Полицията в Кърджали с препоръки за абитуриентите по време на баловете

   ПРЕПОРЪКИ забезопасност по време на абитуриентските тържества

1. Празникът и еуфоричното настроение не са застраховка срещу попадане в рискова ситуация или в пътнотранспортно произшествие.

2. Независимо дали си абитуриент, или превозваш абитуриент, ако нарушиш Закона за движението по пътищата, ще получиш предвиденото за това наказание.

3. Шофирай само ако си правоспособен водач.

4. Движи се според правилата, не нарушавай Закона за движението по пътищата дори да си абитуриент или ако превозваш абитуриент.

5. Управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества е наказуемо, а и опасно както за теб, така и за останалите участници в движението по пътищата.

6. Превишената и несъобразената скорост са опасни за всички участници в движението по пътищата. Не поставяй себе си, приятелите си и останалите познати и непознати в риск.

7. Не превозвай повече пътници, отколкото е разрешено за съответното превозно средство, което управляваш.

8. Пътниците в автомобилите трябва да са с поставени обезопасителни колани. Не прави компромис с това, не позволявай на пътуващите с теб да се показват през прозорците и люковете. Освен че е предвидена глоба за това нарушение, подобно поведение е опасно и застрашава безопасността на пътниците.

9. Пътниците на мотоциклети и мотопеди трябва да използват предпазни каски. Законът за движението по пътищата предвижда наказание за нарушителите.

10. Ако пътникът е без поставен обезопасителен колан или предпазна каска, се предвижда наказание и за водача на превозното средство.

11. Водачът е длъжен да си постави обезопасителния колан/предпазната каска дори да е абитуриент.

12. В населените места звуковата сигнализация на пътните превозни средства се разрешава само за предотвратяване на пътнотранспортно произшествие. По време на баловете това задължение се нарушава непрекъснато. Бъди толерантен, не пречи на останалите участници в движението по пътищата, които не празнуват.

13. Дори да си в колона от автомобили или мотоциклети, превозващи абитуриенти, не преминавай на забранителен сигнал на светофара, а спри и изчакай. Отнемането на чуждото предимство може да доведе до пътен инцидент.

14. Не предприемай неправилни маневри, не пресичай платното за движение неправилно. Пази себе си и останалите, не рискувай живота.

Ако попаднеш в рискова ситуация, позвъни на телефон 112, обясни случилото се и съдействай на контролните органи. Едва след подаване на сигнала потърси роднини и приятели за помощ.

Весели абитуриентски празници!

Това се казва в прессъобщение на Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини