20 °C

Полицията в Кърджали с препоръки за абитуриентите по време на баловете

   ПРЕПОРЪКИ забезопасност по време на абитуриентските тържества

1. Празникът и еуфоричното настроение не са застраховка срещу попадане в рискова ситуация или в пътнотранспортно произшествие.

2. Независимо дали си абитуриент, или превозваш абитуриент, ако нарушиш Закона за движението по пътищата, ще получиш предвиденото за това наказание.

3. Шофирай само ако си правоспособен водач.

4. Движи се според правилата, не нарушавай Закона за движението по пътищата дори да си абитуриент или ако превозваш абитуриент.

5. Управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества е наказуемо, а и опасно както за теб, така и за останалите участници в движението по пътищата.

6. Превишената и несъобразената скорост са опасни за всички участници в движението по пътищата. Не поставяй себе си, приятелите си и останалите познати и непознати в риск.

7. Не превозвай повече пътници, отколкото е разрешено за съответното превозно средство, което управляваш.

8. Пътниците в автомобилите трябва да са с поставени обезопасителни колани. Не прави компромис с това, не позволявай на пътуващите с теб да се показват през прозорците и люковете. Освен че е предвидена глоба за това нарушение, подобно поведение е опасно и застрашава безопасността на пътниците.

9. Пътниците на мотоциклети и мотопеди трябва да използват предпазни каски. Законът за движението по пътищата предвижда наказание за нарушителите.

10. Ако пътникът е без поставен обезопасителен колан или предпазна каска, се предвижда наказание и за водача на превозното средство.

11. Водачът е длъжен да си постави обезопасителния колан/предпазната каска дори да е абитуриент.

12. В населените места звуковата сигнализация на пътните превозни средства се разрешава само за предотвратяване на пътнотранспортно произшествие. По време на баловете това задължение се нарушава непрекъснато. Бъди толерантен, не пречи на останалите участници в движението по пътищата, които не празнуват.

13. Дори да си в колона от автомобили или мотоциклети, превозващи абитуриенти, не преминавай на забранителен сигнал на светофара, а спри и изчакай. Отнемането на чуждото предимство може да доведе до пътен инцидент.

14. Не предприемай неправилни маневри, не пресичай платното за движение неправилно. Пази себе си и останалите, не рискувай живота.

Ако попаднеш в рискова ситуация, позвъни на телефон 112, обясни случилото се и съдействай на контролните органи. Едва след подаване на сигнала потърси роднини и приятели за помощ.

Весели абитуриентски празници!

Това се казва в прессъобщение на Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини