Хиляди пропалестински демонстранти излязоха по улиците на големите градове в САЩ

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на големите градове в САЩ, за да подкрепят палестинците на фона на поредната ескалация на конфликта с Израел.

Около 2000 демонстранти се събраха в квартал Бруклин в Ню Йорк, скандираха "Свободна Палестина" и развяваха палестински знамена, предаде Франс прес.

"Палестинците имат правото да живеят свободно и децата в Газа не трябва да бъдат убивани", заяви Алисън Замбрано, 20-годишна студентка, дошла на протеста в Ню Йорк от съседен Кънектикът.
"Казвам на г-н Байдън и неговото правителство да спрат да подкрепят убийството. Подкрепете жертвите, спрете потисничеството", каза 73-годишният палестинец Машхур Ахмад, който живее в Ню Йорк от 50 години.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря вчера по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас, пред които изрази безпокойство от ескалацията на насилието и призова за успокояване на обстановката.

Стотици протестиращи блокираха пътния трафик в Лос Анджелис с искане да бъде сложен край на израелските въздушни удари в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите развяваха знамена с надписи "Свободна Палестина" и скандираха "Да живее интифадата". Те преминаха вчера на шествие до израелското консулство в западната част на града.

Полицията спря движението по булевард "Уилшър", оживена пътна артерия, и призова автомобилистите да избягват района.

Стотици демонстранти се събраха вчера и на площад "Копли" в Бостън и извървяха оттам пеша краткото разстояние до израелското консулство, блокирайки трафика. Демонстранти разпънаха транспарант с цветовете на палестинското знаме и надпис "Свободна Палестина" от козирката на сградата, където се намира дипломатическото представителство.

Други по-малки протести се състояха в Хартфорд и Питсбърг. На видео в социалните мрежи се вижда как ораторът на един от тях призовава американските законодатели да наложат на Израел ограничения как да харчи парите от помощите от САЩ.

От избухването поредния епизод в израелско-палестинския конфликт в понеделник са загинали най-малко 145 души в Газа и 10-ина в Израел.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини