Благочестиви християни дариха материали за ремонта на параклиса „Свети дух“ край Кърджали

Изображение 1 от 2

    Преди броени дни Свещеноиконом Николай Величков призова християните да подкрепят неговата идея за ремонт на параклиса „Свети Дух“ над ОЦК. Отзивчиви фирми и граждани се отзоваха и вече са дарени строителни материали, с които занемареният храм ще бъде обновен и съживен отново.

    Отец Николай, когото всички познават като свещенослужител в Храм „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали, се е обърнал за помощ към Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, тъй като пътят до параклиса е труднопроходим. Ръководството на Пожарната служба веднага е откликнало и е помогнало със специализиран превоз. Дарените материали вече са на обекта в готовност да бъдат използвани.

    Параклисът „Свети дух“ е построен през 1994 година на мястото, където през миналия век е имало село, обезлюдено през годините и заличено. Изграждането и обзавеждането на храма е станало по инициатива на тогавашния енорийски свещеник на Кърджали Иван Бонев с подкрепата на директора на Оловно-цинковия комплекс Руси Дафинов. Работници от завода се грижат за него и редовно го посещават. На патронния празник на храма години наред се провеждат големи събори с курбани за здраве.

    След затварянето на ОЦК, параклисът е изоставен. Поради отдалеченото му и трудно достъпно място напоследък почти не е посещаван от миряни и свещеници и постепенно започва да се руши и разграбва, Това състояние е разтревожило и предизвикало отец Николай да се захване с богоугодното дело да го спаси за вярата и съхрани за поколенията.

    Валентина ИВАНОВА

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини