„Наблизо има светлина” на Хубен Стефанов свети в мрака на непознаваемото

    Градска библиотека "Пеньо Пенев" бе домакин на творческа вечер с хасковския писател Хубен Стефанов и представяне на най-новата му поетична книга "Наблизо има светлина". Премиерата се състоя на 12 май 2021 г. в Лятната читалня на библиотеката, където се събраха много приятели, творци и ценители на словото от Димитровград и Хасково. На всички гости авторът подари луксозното издание с най-новите си поетични творби, споделяйки, че най-ценното за него е „да създаваме духовни факти в града, около нас и във времето, което живеем”. Хубен Стефанов изказа благодарности, както към организаторите от ГБ „Пеньо Пенев” и Сдружение за култура "Хасково 2015", така и към Община Димитровград, която оказва сериозна подкрепа за културата в града.    

    Стихосбирката бе представена от д.ф.н. Елена Алекова, която синтезира посланията на книгата „Наблизо има светлина” в три думи - парола, обещание, надежда.

    „Стиховете на Хубен Стефанов нямат нужда от тълкуване. Важно е, че в тях има вяра, надежда и любов, а който има очи за тази триада, има очи и за Светлината. Хубен Стефанов е постигнал вярата, докоснал надеждата, изпитал любовта провижда светлината - но не тварната, която всеки вижда и която може да стопли и разведри човека, да разпръсне предутринния мрак и да възвести тържественото начало на деня, а онази светлина, която идва от небето, която повдига човека, която разпръсква мрака в душата, която ще помогне на човека да се справи и ще го спаси”, подчерта в словото си за автора Алекова.
    Лаконични, но дълбоки като светоусещане, стиховете на Хубен Стефанов сякаш провиждат в душата, носят своеобразен духовен заряд и провокират с въпроси за света, разума, душата, любовта, духа, надеждата и бъдещето.

    „Нима е случайно това, което днес се случва с човека и с човечеството. Цялата тази обърканост, сбърканост. Кое е лъжа, кое е истина? Кой може със сигурност да каже? Подобни трусове в съзнанието и в душата на човека се случват единствено, когато светът „си сменя кожата”… Книги като „Наблизо има светлина” ни обнадеждават! В стихосбирката има стихове, които светят като светулки в мрака на непознаваемото. Те предвещават, че времето на Духа наближава. Време е да откриете кои сте, да разберете какво сте, да познаете истински себе си - и Хубен Стефанов откликва на тази подкана”, изтъкна в своя литературен анализ д.ф.н. Елена Алекова.

    За усещането и чувствата породени от стиховете в книгата говориха творци като Мина Карагьозова, Ели Видева, Вили Ро, Мария Банева и др. За музикалното оформление се погрижи талантливия джазмен Димитър Русев-Мутата.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини