NYT: Над 130 американски дипломати и военни в чужбина са с мозъчно увреждане

Над 130 американски дипломати и военнослужещи, работещи в чужбина, са се сблъскали с проблеми заради мозъчни увреждания, пише The New York Times (NYT). Преди това бяха известни около 60 случая на влошаване на здравето на американски дипломати и военни в Китай и Куба, сега подобни случаи са регистрирани в Европа и Азия. Американски медии писаха, че САЩ проучват участието на руските специални служби в тези атаки.

Администрацията на президента Джо Байдън е възложила назначаването на координатори, които да проучат причините за мозъчни увреждания на служители и военни, както и да подобрят качеството на медицинските услуги на засегнатите. Изданието съобщава, че случаи на мозъчно увреждане се регистрират от около пет години. Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп се опита да увеличи участието на Министерството на отбраната в разследването, но след това възникнаха трудности поради защитата на данните.

Според източници от NYT случаите на пострадалите служители, за които се съобщава в страната, най-вероятно са следствие от събития, случили се в чужбина.

През декември 2020 г. Националната академия на науките, инженерството и медицината на САЩ публикува доклад за възможните причини за лошото здраве на американските дипломати в Куба през 2016-2018 г. Учените смятат, че то е причинено от насочено радиочестотно излъчване. От 2016 г. много американски дипломати в Куба се оплакват от гадене, главоболие и частична загуба на паметта.

През април тази година източници на CNN съобщиха, че американските власти разследват две предполагаеми атаки с използване на технология "насочена енергия" в страната. Politico съобщава, че САЩ проучват участието на руските специални служби в "насочени енергийни" атаки срещу служители на американското разузнаване по целия свят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини