Стотици мюсюлмани се събраха на градския стадион в Ардино за намаза (молитвата) на Рамазан Байрам

Стотици мюсюлмани се събраха рано тази сутрин на футболния терен на градския стадион в Ардино, за да посрещнат с  намаз (молитва)  настъпването на Рамазан Байрам. Сред множеството бяха кметът на общината инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още областният лидер на ДПС Ресми Мурад и председателят на Общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов.

Намазътбе на открито заради продължаващата пандемия от коронавирус. Всички вярващи, които дойдоха, носеха предпазни маски, спазваха дистанция и имаха седжадета (намазлъци).

Ритуaлътзaпoчнa в определеното време c бaйрaмcкиянaмaз, oтcлужeнoт

гост-имамина Ибрахим Гюреген от Истанбул. „Рамазан байрамът са дните в които взаимното братство, взаимната сплотеност, заедността, радосттта и единството излизат на преден план“, заяви Ибрахим Гюреген. Той поздрави всички вярващи по случай настъпилия Рамазан Байрам и им пожела крепко здраве, благодат и семейно щастие.

Експерт-иршадът към Районното мюфтийство в Кърджали и председател на мюсюлманското настоятелство в град Ардино Сезер Садулов прочете Поздравителния адрес от името на ДПС и от името на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. „Празникът Рамазан Байрам е символ на добротата, толерантността и уважението, носител на волята и надеждата да живеем в мир и разбирателсатво, в заедност да градим една просперираща държава“, се казва в него.
След края на байрамския намаз, вярващите направиха дарения за нуждите на джамията. Празникът продължава три дни

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини