24 °C

Читател на Кърджали бг вести: Обезобразиха защитена местност при Гняздово!

Изображение 1 от 5

  Турист съм. Посещавам различни природни забележителности в цялата страна, но най-любими са ми малките селца и природата в Родопите. От 12 години изкачваме с приятели „Юмрук кая“- защитена местност до с.Гняздово, община Кърджали. Влюбихме се в мястото- красиви гледки, изобилие от птици, язовир „Студен кладенец“...И сега, когато живеем в странно време на пандемия, търсим природата, като спасение от тегавото ежедневие.

  Но...Голямо беше разочарованието ни, когато през този месец се опитахме да се разходим до местността, казвам опитахме, защото този път така и не стигнахме до там.

  Тръгвайки по пътя за Юмрука, стигнахме до новоизградени кошари, около които са пуснати огромни кучета. Не стана, не ни достигна смелост да продължим. Решихме да заобиколим. От центъра на с.Гняздово се спуснахме по „път“, който води до защитената зона“НАТУРА“. Път, който е изровен от бетоновози и камиони, кален, почти непроходим за кола (жалко за хората, които живеят там).Стигайки до началото на НАТУРА-та (личи само по една избеляла и полуразрушена табела) пак спираме. Единствената пътека, която води натам е изкопана на метър дълбочина. В канала има тръби за вода, които, разбираме, захранват с изворна вода от защитената местност новопостроените вили на брега на язовира. Не е заровен каналът, тръбите се виждат и пътека няма. Няма път, пътека...Опитваме се да заобиколим по брега на язовира- не стана.Собствениците на вили и парцели са заградили целия бряг и няма път до водата. И докато се лутаме из селото се нагледахме на боклуци.

  Няколко са нерегламентираните сметища- в центъра срещу магазина, накрая преди кошарите, по пътя към „вилната зона“, боклуци почти около всяка пътека, дори около гробищния парк. А до водата....там е най-грозно. Целият бряг е покрит с пластмасови и стъклени отпадъци. Върнахме се в центъра на Гняздово пред магазина и поразпитахме местните хора, какво се случва в това селце? Защо е превърнато в това непривлекателно място? Без отговор, няма решение, няма стопани...

  Питам сега: Кой е отговорен едно красиво място, една съхранена природа, една защитена местност, една планина и един язовир да се превърнат в тази жалка гледка? Къде са местният кметски наместник, общинската управа, областната управа, РИОСВ, ДЛС „Женда“, туристическият съюз...Кой позволява да се копае в защитена местност и да се ползва изворната вода, да се унищожава пътека, да се руши един път, да се загражда брега на язовира без достъп, да се превръща едно село в сметище? Кой трябва да упражнява контрол, така че защитените местности да останат занапред и да се съхранят за поколенията? Кой трябва да санкционира нарушителите и недобросъвестните (рибари, туристи, виладжии, бракониери, местни и пр.)?

  И моля: Да се свърши с това беззаконие и безхаберие! В тези дни на предизборни агитации се наслушахме на обещания и намерения за развиване на туризма и екология, но искаме действия, да се поемат отговорности и да сме стопани! Нека да стане така, че аз, приятелите ми, нашите деца да се радваме отново на красивата природа и да посещаваме с удоволствие това селце и местността.

  И не...това не е забравено от Бога място, а напротив- дарено е от Бог с красива природа, чист въздух, богата растителност и животински свят! Но е забравено и пренебрегнато от всички институции и управници!

  В. Д.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
  25 юни 2021
  Последни новини