По случай патронния си празник Алековци се срещнаха с Бай Ганьо в градската библиотека

Изображение 1 от 4

    Четвъртокласници от димитровградското ОУ „Ал.Константинов”, с класен ръководител Дарина Петрова, гостуваха на патронния си празник в Градска библиотека „Пеньо Пенев” днес. Децата почетоха писателя Алеко Константинов по повод 124-годишнината от трагичната му смърт.

    На събитието те представиха своя изложба с рисунки на Алеко Константинов и неговите литературни образи. Те с интерес се запознаха с изданията от библиотечния фонд и разгледаха оригинални карикатури на Илия Бешков. След това децата участваха в специално подготвена от библиотекарите викторина, в която показаха задълбочени знания за творбите и героите на Щастливеца, съобщават от библиотеката.

    Ученик влезе в образа на най-известния му герой - бай Ганьо, който с дисаги, предоставени от Историческия музей, люти чушки и мускали с розово масло тръгва из Европа. Децата разиграха съвременна сцена как именития нашенец пътува със самолет, естествено в първа класа, а с въображението си, съчиниха смехотворен хаос, който бай Ганьо заформя по време на полета със стюардеси и останалите пътници. Неподправеният детски хумор изобилстваше в истории, реплики и шеги на съвременния алеков литературен образ, който може да се види и на видео кум материала.

    По време на открития урок учениците изгледаха и три кратки откъса от филма „Бай Ганьо” с Георги Калоянчев и Тончо Токмакчиев в главните роли.

    След забавната част учениците посетиха Детския отдел, където си направиха нова регистрация като читатели и си взеха любими книги. Децата бяха придружавани от преподавателите Таня Христова и Слави Добриков.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини