Избори на 11 юли - между ваканцията и европейското по футбол

Нито една от парламентарно представените партии не се изказа отрицателно за посочената от президента в сряда (5 май) като най-вероятна дата за предсрочни парламентарни избори - 11 юли. Тя все още не е окончателна, защото не е издаден официалният указ на държавния глава, но това предстои през следващата седмица.

От една страна, по Конституция предсрочните избори трябва да се проведат до два месеца след разпускането на Народното събрание (вероятно това ще бъде на 12 май). От друга страна, 11 юли е дата в активния летен сезон, когато много българи са в лятна ваканция или дълъг уикенд. Затова някои от коментарите бяха, че е възможно това да доведе до ниска избирателна активност. Тя има значение, защото при висока активност намалява влиянието на купения и корпоративния вот, а ниска работи за т.нар. "стари партии".

Но 11 юли беше сред коментираните възможни дати за предсрочни избори веднага след като станаха ясни резултатите от последния вот и бяха изчислявани сценариите и сроковете, ако този парламент не успее да избере правителство. И всички неофициално обсъждани дати през последния месец бяха за юли - между 4, 11 и 18.

В тази неделя е и финалът на Европейското първенство по футбол (България не успя да се класира). Това стана повод генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да поиска промяна на датата, защото държавната телевизия ще излъчва мачовете (четете повече надолу). Финалът ще се проведе в Лондон от 22 часа българско време според обявената програма, а изборният ден приключва в 20 часа и тогава се съобщават и първите резултати - така че комбинацията на двете в програмата изглежда възможна.

Парламентът ще работи в петък и вероятно на 10 и 11 май в опит на партиите около протестния вот да успеят да приемат или поне обсъдят още някои промени.

На 12 май се очаква да бъде назначено и служебното правителство от президента Румен Радев. Няма официално потвърждение дали премиер ще бъде Стефан Янев (секретарят по сигурност и отбрана на Радев е най-посочван до момента), но в сряда президентът каза на БСП, че ще покани представители на левицата, а председателят на БСП Корнелия Нинова отвърна, че ще трябва партийните органи да решат дали да ги пуснат в това правителство. Имена все още не са коментирани официално.

Дотогава ще бъде утвърдена и новата Централна избирателна комисия (ЦИК).

"Дата като всички други"

"За нас датата 11 юли е също толкова удачна, колкото всяка друга" и "дата като всички други дати, въпрос на организация и възможности". С тези кратки фрази съответно ГЕРБ и ДПС коментираха вероятния ден за предсрочни парламентарни избори. Партията на Бойко Борисов имаше обаче възражения към датата на редовните парламентарни избори (4 април), тъй като съвпадаше с католическия Великден и неколкократно се повтаряше тезата, че това ще възпрепятства гласоподавателите от чужбина.

На въпрос за по-висока избирателна активност заради отпадналото ограничение за брой избирателни секции в страните извън Европейския съюз Мустафа Карадайъ от ДПС каза, че "нищо не очакваме".

Според Корнелия Нинова, лидер на БСП, пък предложената дата за предсрочни избори "крие риск за ниска избирателна активност", тъй като е в активния летен сезон.

Справка в сайта на Централната избирателна комисия сочи, че последно парламентарни избори в топлите месеци е имало на 12 май 2013 г. и 5 юли 2009 г. Тогава избирателната активност е била съответно 51% и 60%. За сравнение, на изминалите избори (в условия на епидемия от COVID-19), избирателната активност бе 50%.

Новите в парламента приемат датата

Новите партии в Народното събрание - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън" - изразиха мнение, че приемат, а някои и одобряват съобщената дата за предсрочни парламентарни избори.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви, че датата е решение на президента и че партията го приема. Той коментира, че очаква промяна в изборните резултати, заради отпадналите ограничения за брой секции в страните извън Европейския съюз. "Очакваме доста сериозен вот и от чужбина, ще видите доста сериозна активност и от Великобритания, и от Съединените щати", каза Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов. (На редовните избори, "Има такъв народ" имаше най-висок резултат от гласуването извън страната, следвана от "Демократична България".)

"Това беше една от датите на събитията на Росенец, смятаме, че ще ни бъде на попътен вятър", заяви Христо Иванов от "Демократична България". По повод някои социологическите очаквания, че нови избори няма да доведат до промяна в разпределението на гласовете, Христо Иванов каза: "Сигурен съм, че резултатите ще бъдат различни. Това не означава, че някой може да каже, че ще бъдат по-добри за него".

Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри, вън!" се изказа общо за предположението, че избори през лятото биха означавали по-ниска избирателна активност: "Това зависи от избирателите, от приоритетите, които са си поставили: дали да отидат на море и да гласуват или да отидат на море и да не гласуват".

Недоволството на Кошлуков

На варианта предсрочните избори да са на 11 юли изненадващо се противопостави генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков. В публикация във фейсбук той отбелязва, че тогава е финалът на европейското първенство по футбол, за което БНТ е купила права и е длъжна да излъчи.

Кошлуков заявява, че държавната телевизия ще се съобрази с решението за датата на изборите, но иска да бъдат взети предвид и изброените от него аспекти. "Футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала", пише още Кошлуков.

Защо 11 юли

Датата 11 юли е най-вероятната за предсрочните парламентарни избори, за да може да заработи новата Централна избирателна комисия, която в следващите дни президентът Румен Радев ще назначи по предложение на парламентарните сили.

По принцип избирателната комисия приема хронограма със сроковете по Изборния кодекс за действията преди изборите, като първият важен срок е най-късно 57 дни преди датата - тогава трябва да започнат консултациите за районните комисии. Така за да не се приема хронограмата от старата комисия, вероятно се изчаква да бъде назначена новата и изборите ще са на 11 юли.

Гласуването в чужбина - и за хората във ваканция

Обявяването на датата се коментира и заради плановете за ваканции, въпреки че и пред този туристически сезон все още има много въпросителни, заради коронавируса. През минало лято, заради ограниченията за пътувания в чужбина, повечето българи останаха на ваканция в България.

Сега тези, които са на почивка в чужбина напр. ще могат да гласуват в най-удобната им секция там срещу документ за самоличност, което предизвика и коментарите, че в Гърция ще е по-лесно да се гласува отколкото, ако си в Созопол. В България гласуването може да бъде само по постоянен или настоящ адрес. Местата за настаняване по Черноморието или в планината не могат да бъдат настоящ адрес.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ми
    Милан Качаров
    7 -9
    09:37, 6 май 2021
    Тези избори са последен мач за влизане в елитната група на Евросъюза .При загуба на мача оставаме в групата наречена МАФИЯ ГЕРБ. Български граждани помислете ще изиграем ли мача добре или си продължаваме да си сме марионетки на МАФИЯТА ГЕРБ ПОМИСЛЕТЕ И ТРЕНИРАЙТЕ ЗА МАЧА НА 11 ЮЛИ !?!?
    • Ел
      Елеонора Митрофановна
      7 -6
      10:03, 6 май 2021
      тези "новите ще ни извадят" от Евросъюза и ще ни направят република на Путин.
  • 2
    33
    333
    1 0
    18:00, 7 май 2021
    По-добре република на Путин, отколкото американски,английски и европейски подлоги!
Последни новини