"Маркет линкс": Под 1% разлика между ГЕРБ и ИТН при предсрочни избори

Под 1% е разликата между ГЕРБ и "Има такъв народ" на Слави Трифонов при провеждането на предсрочни парламентарни избори. Това показва проучване на общественото мнение направено от "Маркет линкс" по поръчка на бТВ и финансирано от двете организации. Изследването е направено преди депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС да бламират работата на парламента в сряда.

ГЕРБ биха получили около 21.1 процента от гласовете на избирателите, докато за "Има такъв народ" биха гласували - около 20.3 на сто, ако има предсрчни избори сега, показва проучването.

"На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила", коментира социологът Добромир Живков.

БСП отново е трета политическа сила със 16.5 на сто подкрепа.

За "Демократична България" биха гласували 11.9 на сто от избирателите. След тях остават ДПС с 9.4 на сто и "Изправи се!Мутри вън!" - с 5.9 на сто подкрепа.

Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази", смята Живков. Той отбеляза, че процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

Според социологът "има много висока степен на политизация на българското общество". Добромир Живков отбеляза, че тези, които при предишните анкети са заявили, че "по-скоро ще гласуват", вече се местят в групата на гласуващите със сигурност.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария, посочи той.

"Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет", коментира още Добромир Живков.

Проучването е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 - 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини