21 °C

От избори на избори

Най-често използваният политически израз във виртуалната пропаганда за отминалите парламентарни избори беше – промяна на политическата система или на модела на управление. Ключът към тази промяна щеше да бъде преминаването от пропорционалната изборна система, която храни само мастодонтите на Българската партийно държавна политика към мажоритарна такава, която щеше да открие законодателни хоризонти за изтъкнати интелектуалци, които ще озарят пътя на правното и обществено обновление в България. Видя се още първата седмица, че за сега по този път все още не може да се върви, защото под краката ни има мазоли и сме обездвижени за не определено време. Единственото, което е одобрено на пленарна зала е увеличение на броя на изборните секции в чужбина и признаване на право на 2-3 милиона гласоподаватели зад граница да избират само 6-ма народни представители, издигнати не от дружествата им там, а от политическите парии в България. Това е залъгалка, даже е нова автоматична спирачка по пътя на демократизирането ни.

Например на 4-ти април в чужбина гласувахме 180 хиляди души и по 11 хиляди гласа за народен представител, сега в парламента имаме 16 депутати пръснати в различни партии. При нови избори в началото на юли 2021 г. ако се гласува в 6 МИР в чужбина, ще можем да  избираме само 6 народни представители с 66 хил. гласа, при същият резултат 114 от гласовете ни ще изгорят.

А ако гласуваме за листите на ПП в България, ще удължим срока на страданията ни. Ние сме 800 хиляди Български граждани в Турция и не може да бъдем залъгани с подобни капанчета.

Това е съзнателна подигравка с нас. Ние искаме да се демократизира обществения строй с наше директно участие в изборния процес с гарантирани граждански права да избираме и да бъдем избрани.

Няма да се спра за сега на другите промени обсъждани в пленарна зала, защото е безсмислено. В България имаме над 14 хиляди адвокати, хиляди редовни съдии и висши магистрати, съдебни заседатели и преподаватели и студенти по право и нито един от тях не прави усилие да вдигне глава срещу описаното от мен зло, като лавина, като камък, като рухваща държава, което ще ни смаже всички.

Ние сме жалка жертва на горе описаната обществена закономерност, изразена от разума на хилядолетието. По думите на президента Радев, положението и до и след изборите е обществено „блато“, който живее от външни подаяния. Сега с очакваме на нова хапка от 29 милиарда евро. От предишните 29 милиарда Евро само обедняхме и окьоравяхме. Свикнахме да ни зарибяват…

Вярвам, че и вторият опит за правителство с мандата на ПП „Има такъв народ!“ ще бъде не успешен. Да, има такъв народ, но той се страхува от лавините, от това че камъка на страха с всеки ден става по голям, страхува се от държавата си, че ще рухне и от демокрацията, че ще завлече водата, с която всички сме заченати.

Честито нови избори.

Рафет Улутюрк

Председател на изселническата организация "Бултюрк" със седалище в Истанбул

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Си
  Симеон Мартинов
  1 0
  21:20, 27 апр 2021
  Пич, що не се гръмнеш? Нямаш никаква представа от случващото се, нито от бъдещите събития. По-скоро ще "изгорят" на баба ти шошоните ,но не и гласове дадени за парламентарно представени партии. Явно целта ти е да видиш ердоганово депутати в народното ни събрание или си куко. Този не говореше ли преди време за пета колона и не превъзнасяше ли султан Ердоган и т.н. Кулов, не му давай повече думата излага и теб.
 • 2
  Па
  патриот и гражданин
  0 0
  07:43, 28 апр 2021
  Този фанатизиран националист е подстрекател и работи единствено ов интерес на мюсюлмаанска турция. Нне трябва да му се дава никаква трибуна у нас и дане се допууска. Турски агент и мръсник

Още новини

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини