Изкуството да дебатираш на немски език

 Тази седмица приключиха финалите на състезанието „Младежта дебатира на немски език“ като в него участваха 32 ученици от елитниезикови гимназии в България.От тях осем ще вземат участие в международен лагер за най-добрите дебатьори от Европа. Порадипандемиятаоткоронавирустойщесепроведе в онлайнсреда

ГордостзаЕзиковагимназия„Христо Ботев“ иклубаподебатинанемскиезик е класиранетонаБориславЕнчевот 11классреднай-добрите в страната.ТойщесеборизамястонаМеждународнитефинали в Прага, Чехия.За представянето сина проведените  национални дебати той получи специални  поздравленияот журито и от г-н Бернд  Бухолц, главен консултант за обучението по немски език в България към Централната служба за обучение в чужбина  към Немското посолство в София.

Същността на дебата се състои в силна аргументация   по предложените  теми - за полуфинала  „Трябва ли учениците  да бъдат  с включени камери по време на онлайн обучението ?“  и финала „Трябва ли в България 16-годишните да имат право да гласуват?“. Крайната цел е немското жури  да се убеди в уменията за водене на дебат на участниците.От голямо значение са и способностите заизразяване на собствено мнение на немски език с непоколебима правота и компетентност за разговор върху пообществено значими теми.

В словесната схватка на национално ниво в немското състезание   участваха и Ачелия  Ниязи, която също демонстрира решителност и опит в публичните изказвания и Даниела  Михова, която смело реагирана коренно противоположните мнения и вербалните борби. И тримата участници са в 11 клас и се обучават по програма за придобиване на немска езикова дипломаDSDII. Младежите от Езиковaта  гимназия  показаха  богат речниковзапас,  езикова грамотност,широка  обща култура и знание за обществено значими теми и процеси в България и света.  За тях  отстояването на собствени убеждения   е  важен процес, в който изразят своето истинско светоусещане и показват умения да изразят това на чужд език.

Постиженията  на младите ботевциса следствие от високата им мотивация и задълбочената им работа както вклуба по дебати, така и в часовете по немски език. За всичко това естествено допринасят и техните учители, които с много желание и отдаденост ги насочват и водят по пътя към успеха.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини