Светият синод за организацията на Цветница и Великден: "Чакаме полицията и щаба, който закриха"

Светият синод на Българската православна църква очаква ясни насоки от полицията и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса за мерки, спрямо които да действат свещениците в църквите на предстоящите празници Цветница и Възкресение Христово. Очакването на църквата е режимът за посещение на миряни да е облекчен, а стълпотворения в храмовете да няма, предвид натрупването на почивни дни в началото на май.

"Всичко и за двата празника зависи от полицията и щаба, който закриха. Ако имаме разрешение ще раздадем върбови клонки на празника Цветница. И ние очакваме насоки", каза пред "Дневник" началникът на отдел "Връзки с обществеността" към Светия синод иконом Николай Георгиев. Цветница през тази година е в неделя, 25 април, а Възкресение Христово седмица по-късно - 2 май.

"За Великден ми се струва, че най-вероятно ще бъде разрешено литургията да се отслужи по традиционния начин. През миналата година по това време вече имаше забрана, а тази година няма все още. Ако има специфична забрана за събиране на хора на едно място и провеждане на обществени дейности, то това трябва да се случи до ден-два, но сега тенденцията е мерките да се разхлабват", каза още Николай Георгиев.

След серия разхлабвания на мерките, към момента валидните ограничения срещу разпространението на COVID-19 остават много малко.

През миналата година на Цветница свещениците не раздаваха осветени върбови клонки, за да се избегне струпването на хора и разнасянето на зараза. Богослужението за Възкресение пък не започна в храмовете, както обикновено и с литийно шествие извън тях след това, а бе изнесено изцяло на открито. Полицаи пък следяха да няма струпвания на хора около храмовете. Допускането все пак на миряни на службите тогава стана повод за коментари, тъй като насред началото на COVID кризата в редица страни бе решено черквите да останат затворени. България бе единствената православна страна на Балканския полуостров, която не го направи.

"През тази година няма нещо по-специфично, със сигурност знам, че остават задължението за носене на маски и спазване на дистанция между хората. Повечето хора са уплашени и не очаквам голям наплив, който да бъде рисков, както и поради факта, че заради събирането на почивни дни вероятно мнозина ще пътуват", добави Николай Георгиев. Предстоятелят на храм "Св. Неделя" добави, че вече е обсъдил със шефа на СДВР начина за регулиране на потоците хора, така че да няма струпвания.

"Наши служители на двата входа на храма ще помагат на хората да влизат на едно място и да излизат от друго, за да не се получават струпвания", каза Георгиев.

Има ли щаб, който да определи мерките за празниците

В неделя сутрин на брифинг премиерът в оставка Бойко Борисов обяви възстановяването на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, по-малко от три дни след като бе оповестено разформироването му и това предизвика критики от страна на лекари, както и от партии в парламента.

Разформироването на щаба бе оповестено със съобщение на правителствената информационната пресслужба, а за възстановяването му нямаше нито такова, нито заповед на здравния министър. Данни за възстановяването на щаба за коронавируса не фигурират в информационната система за правна информация на Министерския съвет - заседание на правителството след съобщението за разформироване на щаба не е имало, подобна информация не фигурира и в секцията с решения на кабинета.

Днес ситуацията имаше продължение, като Борисов сам обори категоричния си отговор от неделя "има, разбира се" на въпрос функционира ли щабът. Борисов обяви, че новоизбраният председател на здравната парламентарна комисия Александър Симидчиев е поискал среща с министъра на здравеопазването, за да обсъдят как да продължи работата на щаба, а Ангелов я отказал по нареждане на началника си. "Карах му се на министъра. Симидчиев му се обадил да се видят по-късно на четири очи да си говорят за щабове. Разпоредил съм да отиде и от трибуната да пожелае... Аз коректно съм ги освободил - и Медицинския експертен съвет, и оперативния щаб. Още днес парламентът да вземе решение. Възстановява стария оперативен щаб или дава нов състав. След това министърът издава заповед за една минута", каза Борисов.

Здравният министър Ангелов след това изненадващо се яви пред депутатите, за да поиска да вземат възможно най-бързо - ако е възможно още днес, решение какво искат да правят с Националния оперативен щаб срещу коронавируса. Той се обърна с молба към народните представители да определят посоката и да го уведомят, за да подпише нужните заповеди, с които те да бъдат правно регулирани.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Па
    Партии любими
    1 -2
    20:23, 21 апр 2021
    Мангъра се натиска за главен инспектор и според него всички маски задължително ще се носят в джоба. А който е на дистанция повече от 1 метър ще се глобява , защото трябва да се създаде бърз колективен имунитет.
    • От
      Отговор
      3 -1
      23:36, 21 апр 2021
      Брей , много си информиран. А простака ,бандит , защо се натиска все още за премиер.
      Дистанцията между него и нас е хиляди километри.
  • 2
    Ea
    Earth
    0 0
    08:20, 22 апр 2021
    Синод, съставен от доносници на комунистическия режим, барабар с т.н. "патриарх".
    Пaлячовщина.
Последни новини