Съдът призна за виновен по всички обвинения полицая, убил Джордж Флойд

След само 10 часа обсъждания съдебните заседатели по делото за убийството на чернокожия американец Джордж Флойд обявиха за виновен по трите обвинения бивш полицай от Минеаполис. Колко години 45-годишният Дерек Човин ще лежи в затвора ще бъде обявено след няколко дни, но е сигурно, че това ще е много дълго време - до 75 години.

По случая, превърнал се в символ на полицейското насилие на расистка основа, прокуратурата повдигна обвинения за причиняване на смърт, включително чрез непредумишлено убийство поради небрежност.

За 3 седмици заседания бяха изслушани 45 свидетели, включително полицаи, медици и очевидци на това как окованият с белезници 46-годишен чернокож е затискан на улицата с коляно върху врата до задушаване в продължение на над 9 минути, въпреки че на няколко пъти той стене "Не мога да дишам". Арестът на Флойд е по сигнал, че на 25 март миналата година платил в бакалия за кутия цигари с фалшиви 20 долара.

Смъртта му, но най-вече ефектът от видео заснемането ѝ, предизвика вълна от протести срещу расизма и полицейскoто насилие в много градове в САЩ и по света. Смразяващите кадри се оказаха заснети от тийнейджърката Дарнела Фрейжър, която прибирала от магазина 9-годишната си племенничка.

Съдът в Минеаполис бе обграден със заграждения и охраняват от Националната гвардия, а днес много магазини в центъра на града затвориха и покриха защитиха витрините си от опасения да не избухне насилие след прочитането на присъдата.Традиционно наказателната система в страната позволява повече защита на униформените при употреба на прекалена сила. Но този път 12-членното жури прецени, че Човин е прекрачил границата.

За убийство щатският закон определя 12 и половина години затвор, защото това е първото му престъпление. Но обвинението може да настоява съдията да се произнесе за срок до 40 години поради "утежняващи фактори".

В Минесота общо правило е осъденият да бъде освобождаван след излежаване на две трети от присъдата. Това означава, че има шанс за Човин да се завърне в обществото след време. Той заяви, че е невинен и по трите обвинения.

Осъденият и трима негови колеги бяха уволнени от полицията на следващия ден след смъртта на Флойд. Тримата други ще бъдат изправени пред съда по-късно тази година.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фа
    фашщт си вкара автогол.
    0 0
    12:50, 21 апр 2021
    полицията ще спре да работи. само ще наблюдава тъмно -зелените как бият и грабят.

Случаен виц

Последни новини