Русия изгони 20 чешки дипломати, работата на посолството парализирана

Чешкият първи вицепремиер, вътрешен и временен външен министър Ян Хамачек заяви днес пред журналисти, че действията на Русия, обявила за персона нон грата 20 служители на посолството на Чехия в отговор на изгонването на 18 руски дипломати от Прага, са парализирали дейността на дипломатическото представителство, предаде ТАСС.

В посолството на Прага в Москва са работили близо 30 служители, командировани от Чехия, и сега там остава да работи само консулският отдел, обясни Хамачек. Чешкото външно министерство планира да изпрати в Москва част от дипломатите, работещи в генералните консулства на страната в други региони на Руската федерация.

Реакцията на Русия след изгонването на нейни дипломати от Прага се оказа по-силна от очакванията, внушени от досегашната практика в подобни случаи. Затова Чехия ще обмисли по-нататъшни действия в тази връзка, заяви Хамачек. По думите му той ще представи свои предложения по въпроса на премиера Андрей Бабиш.

Прага експулсира в петък дипломатите от мисията на Москва поради подозрения, че руски разузнавателни агенции са замесени в експлозия в склад за експлозиви в Чехия през 2014 година.

Чешкият външен министър говори, след като информира днес по време на видеоконференция колегите си от ЕС за развитието на ситуацията около "случая Върбетице" - село в източната част на страната, където се е намирал взривеният оръжеен склад.

"Помолих нашите съюзници да проявят солидарност с нас. Очаквам още днес да видим израз на тяхната подкрепа за нашите (ответни спрямо Русия, бел. ТАСС) действия. Чехия стана жертва на операциите на руските спецслужби", каза Хамачек.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ви
    Вие
    1 0
    10:26, 20 апр 2021
    Вие как искате. Да гоните руските дипломати, Москва да стои. Но защо ревете като първи предприехте тези действия. Държите се като малки деца. Защо не се оправите сами, а търсите помощ от ЕС, която няма да получите. Много правилно действие на Русия. Русия не вярва на сълзи.
Последни новини