14 °C

Ново изследване показва „неоспорима“ връзка между чревните бактерии и Алцхаймер

 

Ново изследване, публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease, показва изключително силна връзка между невродегенеративното заболяване и съединенията, отделяни от чревните бактерии. Според неговите автори тези открития предоставят „неоспорими“ доказателства за ключовата роля, която чревната микробиота играе при развитието на болестта на Алцхаймер.

През последните години връзката между стомашно-чревния тракт и мозъка е обект на множество научни изследвания и дебати. Все повече данни показват, че микроскопичните обитатели на нашите вътрешности засягат пряко централната ни нервна система. Този двупосочен комуникационен канал позволява на мозъка да изпраща химически послания до стомашно-чревния тракт, за да контролира апетита и храносмилането. Същевременно пък се смята, че бактериите в стомаха отделят редица метаболити, засягащи мозъчната функция.

Това накара някои учени да спекулират, че състава на микробиома на даден човек би могъл да увеличи риска от развитие на Алцхаймер. Досега обаче тази връзка не бе потвърдена. В желанието си да сложат край на този дебат, авторите на новото проучване набират 89 доброволци на възраст между 65- и 85-годишна възраст. Някои от тях са здрави, докато когнитивните умения на други са увредени в различна степен. С помощта на позитронно-емисионна томография (PET) екипът сканира мозъците на участниците за следи от амилоидни плаки - ключов индикатор за болестта на Алцхаймер. Същевременно взимат и кръвни проби, за да потърсят следи от метаболити, отделени от бактериите в стомаха.

Резултатите показват, че хората с повече амилоидни плаки в своя мозък имат по-високи нива на липополизахариди в кръвта си. Известно е, че тези молекули, които се срещат по външната мембрана на някои бактерии, стимулират образуването на амилоидни плаки и увеличават възпалителните процеси в мозъка. Също така нивата на късоверижните мастни киселини, в частност ацетат и валерат, са повишени при хората с Алцхаймер. И двете се отделят от определени чревни бактерии и водят до различни възпаления в мозъка.

Други съединения, за които е известно, че се намесват в работата на ендотелните клетки и вредят на интегритета на кръвно-мозъчната бариера, също се срещат в големи концентрации при хората с високи нива на амилоидни плаки. По всяка вероятност това е поредният начин, по който чревната микробиота влияе на развитието на заболяването.

Същевременно обаче при хората с малко амилоидни плаки са открити високи концентрации на късоверижната мастна киселина бутират, която предпазва невроните, като намалява възпаленията в мозъка.

Авторката на проучването Мойра Марицони заяви, че „резултатите са неоспорими: определени бактериални продукти на чревната микробиота съответстват на количеството амилоидни плаки в мозъка.“

Въпреки че доказателствата за тази връзка са сериозни, „не трябва да бързаме да се радаме“, казва съавторът Джовани Фрисони. Според него малко е вероятно това да доведе до лек за невродегенеративното заболяване. Находката обаче може да помогне на лекарите да разпознават онези хора, които са изложени на по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер и съответно – да реагират по-бързо и по-адекватно. 

 

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини