15 °C

Колкото повече опознаваме хората, толкова повече обичаме животните

Изображение 1 от 5

  Широко известна е сентенцията :”Колкото повече опознавам хората, толкова повече обичам животните”. Тя се отнася с пълна сила към болното ни общество. Общество болно от липса на човечност. Кърджали не прави изключение.Нещо повече тук се води истинска война срещу животните. Тя не е само вербална. На ход е физическото им унищожение. Пример за това дадоха работниците от приюта „Дай лапа”. Кое провокира тази неприязън към уличните кучета и котки?Кое кара кърджалийци да изливат гнева си към тях в медиите.

   На първо място това е невъзможността на общината да се справи с проблема с бездомните животни. От години се говори за изграждане на нов приют, но процедурите вървят бавно.А пример за подражание има. В Бурса,където кметът инж.д-р Хасан Азис заведе журналисти , приютът е цял добре уреден град. Той включва не само жилища за животните , но дори и операционен блок. Това което обаче е по важно,че всеки ден тук на посещение идват автобуси с деца. Те се запознават с условията на отглеждане на животните и се поощряват да си осиновят домашен любимец. Така, че любовта към животните се възпитава от най-ранна възраст. Затова и в Бурса няма да видите посегателство над бездомни животни.

   Случаят с Бурса е интересен за нас и от друга гледна точка. Според мюсюлманската традиция ,заложена в шариата, не трябва да се гледат в дома кучета безпричинно. Обикновено това се прави във връзка с лова или за опазване на дома. Понятието домашни любимци е непознато. В Съвременна Турция обаче това схващане е пречупено. Тук младите хора се възпитават да обичат животните,а от там и хората.

   В Кърджалийско, където основната част от населението е мюсюлманско нещата не стоят така. Редовна практика е котилото на дворното куче да се принася и зарязва в Кърджали или подстъпите към града. В областният център се образуват цели глутници, които стават агресивни.

   Положителното е , че в града има много хора, които обичат животните, но не могат да ги отглеждат у  дома си.Те купуват храна и хранят бездомните кучета и котки. Това обаче не се одобрява от мнозинството кърджалийци, които се страхуват от глутниците. Всъщност няма нищо лошо от храненето. Защото нахранените животни не са агресивни.

    Порочният кръг с бездомните кучета  в Кърджали може да се пречупи само с промяна на съзнанието на хората. Да се спре натирването на улицата на невръстните животни. Да се въведе ред в кастрирането. Да престане войната срещу инициативите за нови хранилки и къщички за бездомните.

   Налага се  и спешното изграждане на нов приют и ново отношение на общината към проблема. В бъдещото убежище за бездомници децата ни ще се възпитават в любов към беззащитните животни. И ще възпитават и нас с примера си.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  14 май 2021
  Последни новини