23 °C

Ръкопис с подписа на Раковски разказва за франкмасонството от 19 век

Ръкопис от средата на 19 век, под който стоят подписът на Раковски и печати на Българския революционен комитет, е открил варненският юрист Христо Раев. За БТА той разказа, че уникалната книга е с кожена подвързия и съдържа различни съчинения. Повече от 100 страници са църковни текстове, по-точно преписи на жития на по-малко известни наши светци, обясни Раев. По думите му, след това са текстовете, свързани с Раковски. Единият е "Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина", а другият е наречен "Ценността на живота". По думите на Раев, отдолу стои подписът на великия български революционер, а посочената дата е малко преди смъртта му.

Уникалната книга има доста странна история, разказа Раев. Тъй като е известен като колекционер на стари и редки издания, получил по интернет оферта от младо момиче от Шумен. Отишъл и на място видял печатите и подписите, а жената му казала, че е наследила книгата от дядо си.

Веднага стана ясно, че без експертна помощ няма да се справя, обясни Раев. Изпратил ръкописа в Националната библиотека, от където поели ангажимент да направят първоначалната експертиза. Анализът показа, че хартията е от средата на 19 век. Преписите на житията са дело на двама души, а частта с подписите на Раковски е писана от съвсем друг човек, посочи Раев.

Междувременно обаче, около ръкописа се завърта истинска криминална драма. Оказа се, че момичето, което ми продаде ръкописа, е било "параван" на друг човек, нека го наречем Н., който се занимавал с търговия със старини, припомни си Раев.

Докато ръкописът бил в Националната библиотека за оценка, шуменският антиквар пуснал обява, че продава цигулка "Страдивариус". По същото време обаче, във Великобритания е регистрирана кражба на такава ценност. Това привлякло вниманието на органите на реда у нас. Когато полицията направила обиск в дома на Н., са открити и голямо количество старопечатни книги. Излязла и информацията за ръкописа, който Раев е купил и се намирал в София. За нуждите на делото книгата е иззета и попада в Шумен, при следователя.

След време се наложи да се намеся, тъй като тоя ръкопис е национална ценност, писах до прокуратурата, до съда, като настоявах, че той трябва да се съхранява правилно, а не в чекмедже, разказа Раев.

Усилията му дали резултат и книгата отишла в Шуменския музей. Изследванията върху него обаче, са прекратени и до днес не е категорично дали е истински или е фалшив, посочи Раев. Всъщност, никой никога не е твърдял, че ръкописът е дело на самия Раковски, по това време той е бил вече твърде възрастен и с лошо здравословно състояние, така че много по-вероятно е да е диктувал на някого и само да се е подписал, смята юристът. Той допълни, че не държи да притежава тази книга, но иска да бъде пазена и правилно съхранявана.

За Раев особен интерес представлява съчинението за франкмасонството към средата на 19 век. Причината е, че точно по това време тази организация играе сериозна роля в подтикването на народите към свобода, но е трябвало да действа тайно, защото е била недолюбвана от властите. Сред двигателите на франкмасонството е Гарибалди, а е известно, че Раковски се е срещал с великия италианец, както и със съратника му Джузепе Мацини, при това нееднократно, посочи Раев. По думите му, българският революционер е участвал и във френска масонска ложа, като е единственият представител на страната ни от такъв ранг. Ръкописът е като правилник за създаването на франкмасонска ложа, допълни Раев. В него са посочени уредбата на организацията, отношенията в нея, как да се отнасят членовете й един към друг.

Според Раев, най-хубавото е, че книгата отново е в Националната библиотека и се очаква да бъде показана пред обществеността. Неговата лична позиция е, че независимо за какво става дума в такъв тип ръкописи, те трябва да бъдат популяризирани, не за да стават проводник на някакви идеи, а за да познаваме като народ своите национални герои.

Личността на Раковски и 200-годишнината от рождението му, която честваме през тази година, са във фокуса и на Варненската библиотека. Освен че е изключителна личност, обвита в романтика, потомците на революционера са свързани пряко с Варна, обясни Емил Демирев, главен библиотекар в културната институция. В крайморския град е живял Кръстю Раковски - внук на сестрата на революционера. Самият той е бил изключително дейна личност, поела по пътя на социалдемокрацията. Кръстю Раковски е член на Интернационала, като лично Енгелс го е канил на срещи, обясни Демирев. Участвал е в румънски въстания, втори министър-председател на съветска Украйна. Той е бил първи дипломат на СССР в Лондон и Париж, след това обаче, като привърженик на Троцки, е бил пратен в лагер, по-късно освободен и убит в началото на Втората световна война.

Кръстю Раковски е този, благодарение на когото архивът на Георги Раковски е обработен и предаден на Етнографския музей в София, допълни Демирев. По думите му, благодарение на племенника познаваме революционера като радетел за създаване на държавност, на закони, за запазване на българското и на Паисиевите завети.

Кръстю Раковски показва чичо си като човек с изключително романтични възгледи за произхода на българския език, за когото твърди че е най-древният в света. Революционерът е държал до голяма степен да мистифицира образа на България, да го направи като мечта за народа ни. Винаги е ходел стегнат и модерно облечен, за да създава позитивен образ на българите пред останалия свят. Понякога, при международни срещи, в които е участвал дори е бил с охрана, от която не се е нуждаел реално, но така е градял имидж.

И Георги Раковски, и племенникът му са имали доста променливо отношение към Русия, допълни още Демирев. По думите му, позицията им е била, че българите винаги ще пазим обич в сърцата си към освободителите, но и винаги трябва да имаме едно наум и да защитаваме националните си интереси.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  До
  до масонските отрепки
  0 0
  20:20, 14 апр 2021
  Камъкът който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла

  (Пс. 116:22)
 • 2
  Кр
  Кръстьо
  0 0
  20:32, 14 апр 2021
  Раковски няма нищо общо с рода на Г.С.Раковски.Известният комунистически функционер е роден в с.Градец и по произход е румънски евреин с истинско име Хаим Раковер.Вж.подробности в книгата "Червена симфония" от Йожи Ландовски.

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини