Ръкопис с подписа на Раковски разказва за франкмасонството от 19 век

Ръкопис от средата на 19 век, под който стоят подписът на Раковски и печати на Българския революционен комитет, е открил варненският юрист Христо Раев. За БТА той разказа, че уникалната книга е с кожена подвързия и съдържа различни съчинения. Повече от 100 страници са църковни текстове, по-точно преписи на жития на по-малко известни наши светци, обясни Раев. По думите му, след това са текстовете, свързани с Раковски. Единият е "Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина", а другият е наречен "Ценността на живота". По думите на Раев, отдолу стои подписът на великия български революционер, а посочената дата е малко преди смъртта му.

Уникалната книга има доста странна история, разказа Раев. Тъй като е известен като колекционер на стари и редки издания, получил по интернет оферта от младо момиче от Шумен. Отишъл и на място видял печатите и подписите, а жената му казала, че е наследила книгата от дядо си.

Веднага стана ясно, че без експертна помощ няма да се справя, обясни Раев. Изпратил ръкописа в Националната библиотека, от където поели ангажимент да направят първоначалната експертиза. Анализът показа, че хартията е от средата на 19 век. Преписите на житията са дело на двама души, а частта с подписите на Раковски е писана от съвсем друг човек, посочи Раев.

Междувременно обаче, около ръкописа се завърта истинска криминална драма. Оказа се, че момичето, което ми продаде ръкописа, е било "параван" на друг човек, нека го наречем Н., който се занимавал с търговия със старини, припомни си Раев.

Докато ръкописът бил в Националната библиотека за оценка, шуменският антиквар пуснал обява, че продава цигулка "Страдивариус". По същото време обаче, във Великобритания е регистрирана кражба на такава ценност. Това привлякло вниманието на органите на реда у нас. Когато полицията направила обиск в дома на Н., са открити и голямо количество старопечатни книги. Излязла и информацията за ръкописа, който Раев е купил и се намирал в София. За нуждите на делото книгата е иззета и попада в Шумен, при следователя.

След време се наложи да се намеся, тъй като тоя ръкопис е национална ценност, писах до прокуратурата, до съда, като настоявах, че той трябва да се съхранява правилно, а не в чекмедже, разказа Раев.

Усилията му дали резултат и книгата отишла в Шуменския музей. Изследванията върху него обаче, са прекратени и до днес не е категорично дали е истински или е фалшив, посочи Раев. Всъщност, никой никога не е твърдял, че ръкописът е дело на самия Раковски, по това време той е бил вече твърде възрастен и с лошо здравословно състояние, така че много по-вероятно е да е диктувал на някого и само да се е подписал, смята юристът. Той допълни, че не държи да притежава тази книга, но иска да бъде пазена и правилно съхранявана.

За Раев особен интерес представлява съчинението за франкмасонството към средата на 19 век. Причината е, че точно по това време тази организация играе сериозна роля в подтикването на народите към свобода, но е трябвало да действа тайно, защото е била недолюбвана от властите. Сред двигателите на франкмасонството е Гарибалди, а е известно, че Раковски се е срещал с великия италианец, както и със съратника му Джузепе Мацини, при това нееднократно, посочи Раев. По думите му, българският революционер е участвал и във френска масонска ложа, като е единственият представител на страната ни от такъв ранг. Ръкописът е като правилник за създаването на франкмасонска ложа, допълни Раев. В него са посочени уредбата на организацията, отношенията в нея, как да се отнасят членовете й един към друг.

Според Раев, най-хубавото е, че книгата отново е в Националната библиотека и се очаква да бъде показана пред обществеността. Неговата лична позиция е, че независимо за какво става дума в такъв тип ръкописи, те трябва да бъдат популяризирани, не за да стават проводник на някакви идеи, а за да познаваме като народ своите национални герои.

Личността на Раковски и 200-годишнината от рождението му, която честваме през тази година, са във фокуса и на Варненската библиотека. Освен че е изключителна личност, обвита в романтика, потомците на революционера са свързани пряко с Варна, обясни Емил Демирев, главен библиотекар в културната институция. В крайморския град е живял Кръстю Раковски - внук на сестрата на революционера. Самият той е бил изключително дейна личност, поела по пътя на социалдемокрацията. Кръстю Раковски е член на Интернационала, като лично Енгелс го е канил на срещи, обясни Демирев. Участвал е в румънски въстания, втори министър-председател на съветска Украйна. Той е бил първи дипломат на СССР в Лондон и Париж, след това обаче, като привърженик на Троцки, е бил пратен в лагер, по-късно освободен и убит в началото на Втората световна война.

Кръстю Раковски е този, благодарение на когото архивът на Георги Раковски е обработен и предаден на Етнографския музей в София, допълни Демирев. По думите му, благодарение на племенника познаваме революционера като радетел за създаване на държавност, на закони, за запазване на българското и на Паисиевите завети.

Кръстю Раковски показва чичо си като човек с изключително романтични възгледи за произхода на българския език, за когото твърди че е най-древният в света. Революционерът е държал до голяма степен да мистифицира образа на България, да го направи като мечта за народа ни. Винаги е ходел стегнат и модерно облечен, за да създава позитивен образ на българите пред останалия свят. Понякога, при международни срещи, в които е участвал дори е бил с охрана, от която не се е нуждаел реално, но така е градял имидж.

И Георги Раковски, и племенникът му са имали доста променливо отношение към Русия, допълни още Демирев. По думите му, позицията им е била, че българите винаги ще пазим обич в сърцата си към освободителите, но и винаги трябва да имаме едно наум и да защитаваме националните си интереси.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    До
    до масонските отрепки
    0 0
    20:20, 14 апр 2021
    Камъкът който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла

    (Пс. 116:22)
  • 2
    Кр
    Кръстьо
    0 0
    20:32, 14 апр 2021
    Раковски няма нищо общо с рода на Г.С.Раковски.Известният комунистически функционер е роден в с.Градец и по произход е румънски евреин с истинско име Хаим Раковер.Вж.подробности в книгата "Червена симфония" от Йожи Ландовски.
Последни новини