Русия описа "началото на края" на Украйна и сравни конфликта със Сребреница

Съединените щати обвиниха Русия в най-голямото струпване на войски близо до границата с Украйна от анексията на Крим насам.

Това стана малко след като заместник-ръководителят на руската президентска администрация Дмитрий Козак допусна възможността за "защитна" намеса в подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна. Според Козак "всичко зависи от степента" на ескалация. В последните месеци зачестяват сблъсъците между сепаратистите и украинската армия.

По думите му, ако напрежението се нажежи, това може да е "началото на края" на Украйна - "не би било като да се простреляш в крака, а в лицето. Освен това "началото на разпада" на Украйна ще дойде с плана на Киев да влезе в НАТО. От друга страна, президентът Володимир Зеленски едва ли има планове за реални бойни действия - той просто си прави пиар, продължи Козак.

По думите му, напомнящи за руската аргументация на събитията отпреди 7 години (когато Русия анексира Крим и започнаха сепаратистките действия в Източна Украйна), Москва може да се види принудена да защити гражданите си. Той дори сравни ситуацията с геноцида в Сребреница, където са убити 8000 мъже и момчета мюсюлмани през 1995 г. от босненските сръбски сили.

"Днес всичко зависи от това какъв ще е мащабът на пожара. Ако стане - както говори президентът ни - като Сребреница, очевидно ще сме принудени да защитим", заяви Дмитрий Козах.

Дни преди думите на Козак прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че движението на руските войски не представлява заплаха за други държави.

След безпрецедентото от години струпване на войски по границата с Русия Украйна призова НАТО да очертае стъпките за присъединяването ѝ към алианса. Някои експерти виждат в ставащото провокация, други - опит да се изплаши Украйна и да се изпита решимостта на администрацията на американския президент Джо Байдън.

Два дни след анализа на изследователска група, определила струпването на войски по границата с Украйна като най-голямото от кампанията през 2014-2015 г., потвърждение дойде и от прессекретаря на Белия дом Джен Саки. Точната численост не е известна, но украинските власти твърдят, че към края на март числеността е била около 20 хил. души. САЩ са "изключително обезпокоени" от "нарастващата руска агресия", каза Саки.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ед
    Един от Вас
    2 0
    12:49, 9 апр 2021
    Сепаратисти означава, хора или движение за отделяне от държавата. Ако искате да кажете истината, а не това, което Ви отърва, там няма сепаратисти или терористи, а има хора, които искат да живеят в Украйна, която няма да ги убие, или изпрати в концлагер. Престанете да пишете това, което ви заставя да пишете "Големият брат".
    • Ки
      Киеввска Русь
      2 0
      12:52, 9 апр 2021
      няма такава държава украйна, това си е руска земя, житницата на Русия. Въпрос на време е кога Путин ще реши да си я върне и никой не може да го спре!
  • 2
    За
    Запознат
    1 0
    13:12, 9 апр 2021
    Ситуацията в Донбас става все по-тревожна. Интензивността на сблъсъците между милициите на самопровъзгласилите се републики и украинските войски нараства не с дни, а с часове. Ако човек проявява интерес и внимателно следи изявленията на сега управляващите в Киев, няма начин да не стигне до извода, че те са поели по пътя на войната. И не само срещу четирите милиона души, живеещи в Донбас, а срещу Русия. Към това те всячески са подтиквани от САЩ и НАТО. Американското военно министерство, както и президента Джо Байдън, вече обещаха пълна подкрепа на Украйна за една агресия срещу Донбас и Русия. Нещо повече: Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) обяви максимална бойна готовност на войските в  Европа. Както съобщава The New York Times, генерал Тод Уолтърс – върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа, е повишил нивото на наблюдение на EUCOM за Украйна от възможна криза до потенциална неизбежна криза – най-високото равнище. А според руски експерти, с последните си заявления по Донбас Франция и Германия не са осъдили растящата агресивност на сегашния украински режим и  де факто са подкрепили една война там.

    Народните милиции на двете донбаски републики (ДНР и ЛНР) трудно биха се справили сами с украинската армия, която в последните години бе обучавана и въоръжавана от САЩ и НАТО. Благодарение най-вече на Америка в страната са на власт крайни русофоби. През последните няколко години в Украйна се осъществява и невероятна по мащабите си пропагандна кампания. Нейната цел е да внушава у украинците и най-вече у младите хора неистова омраза към Русия. Всячески се толерират от властите не само ултранационалистически, но и определено нацистки формации в страната. Ето защо един разгром на защитниците на Донбас би означавало   истински геноцид за живеещите в този регион. При това над 400000 души от тях са граждани на Русия и притежават нейни паспорти. Всичко това означава, че Русия няма да гледа безучастно касапницата, която подготвят сегашните украински управляващи под ръководството на САЩ за хората на Донбас.
Последни новини