20 °C

Слънчевата светлина убива коронавируса 8 пъти по-бързо, отколкото предвижда теорията, но не е ясно как

Изображение 1 от 2

  Екип от учени призовава за по-големи изследвания за това как слънчевата светлина инактивира SARS-CoV-2, след като установи явно несъответствие между най-новата теория и експерименталните резултати.

  Механичният инженер на Университета в Санта Барбара Паоло Лузато-Фегиз и колегите му забелязаха, че вирусът е инактивиран до осем пъти по-бързо в експериментите, отколкото прогнозира последният теоретичен модел.

  "Теорията предполага, че инактивацията действа, като UVB удря РНК на вируса, увреждайки я", обяснява Лузато-Фегиз за Science Alert.

  Но несъответствието подсказва, че се случва нещо повече от това и да разберем какво е то може да бъде полезно за управление на вируса.

  UV светлината или ултравиолетовата част от спектъра се абсорбира лесно от определени основи на нуклеинови киселини в ДНК и РНК, което може да ги накара да се свържат по непоправим начин.

  Но не всички UV светлини са еднакви. По-дългите UV вълни, наречени UVA, нямат достатъчно енергия, за да създадат проблеми. Главно средните UVB вълни на слънчева светлина са отговорни за убиването на микробите и излагането на собствените ни клетки на риск от увреждане от слънцето.

  Доказано е, че късовълновото UVC лъчение е ефективно срещу вируси като SARS-CoV-2, дори докато са в човешки течности.

  Но този тип UV лъчение обикновено не достига повърхността на Земята, благодарение на озоновия слой.

  "UVC е чудесно за болниците", каза съавторът и токсикологът от държавния университет в Орегон Джули Макмъри. "Но в друга среда, например кухни или подлези, UVC би взаимодействало с частиците, което би произвело вреден озон."

  През юли 2020 г. експериментално проучване тества ефектите на UV светлината върху SARS-CoV-2 в симулирана слюнка. То документира, че вирусът е инактивиран, когато е изложен на симулирана слънчева светлина за между 10-20 минути. "Естествената слънчева светлина може да бъде ефективна като дезинфектант за замърсени непорести материали", заключават в статията Ууд и колеги.

  Сега учените са сравнили тези резултати с теорията за това как слънчевата светлина постига това, която беше публикувана само месец по-късно и видяли, че математиката не излиза.

  Това проучване установи, че вирусът SARS-CoV-2 е три пъти по-чувствителен към ултравиолетовите лъчи на слънчева светлина, отколкото грип А, като 90% от частиците на коронавируса са инактивирани само след половин час излагане на обедна слънчева светлина през лятото.

  За сравнение, през зимата леките инфекциозни частици могат да останат непокътнати в продължение на дни.

  Изчисления за околната среда, направени от друг екип от изследователи, стигнаха до заключението, че молекулите на РНК на вируса се увреждат фотохимично директно от светлинните лъчи. Това се постига по-мощно чрез по-къси дължини на вълната на светлината, като UVC и UVB. Тъй като UVC не достига до повърхността на Земята, те основават своите изчисления за експозиция на светлина в околната среда на средно-вълновата UVB част от UV спектъра.

  "Експериментално наблюдаваното инактивиране в симулирана слюнка е над осем пъти по-бързо, отколкото би могло да се очаква от теорията", пишат Лузато-Фегиз и колеги.

  "И така, учените все още не знаят какво става", казва Лузато-Фегиз.

  Изследователите подозират, че е възможно, вместо да въздейства директно върху РНК, дългите вълни UVA да взаимодействат с молекули в тестваната среда (симулирана слюнка) по начин, който ускорява инактивирането на вируса.

  Нещо подобно се наблюдава при пречистването на отпадъчни води, където UVA реагира с други вещества, като създава молекули, които увреждат вирусите.

  Ако UVA може да се използва за борба с SARS-CoV-2, евтини и енергийно ефективни светлинни източници, със специфична дължината на вълната, могат да бъдат полезни при системите за филтриране на въздуха при относително нисък риск за човешкото здраве.

  "Нашият анализ посочва необходимостта от допълнителни експерименти за отделно тестване на ефектите от специфични дължини на светлинните вълни и състав на средата", заключава Лузато-Фегиз.

  Със способността на този вирус да остане във въздуха за дълго време, най-сигурното средство все още е социалното дистанциране и носенето на маски, където дистанцията не е възможна. Но е хубаво да знаем, че слънчевата светлина може да ни помага през топлите месеци.

  Техният анализ е публикуван в The Journal of Infectious Diseases.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
  22 апр 2021
  Последни новини