Множество награди за немскоезичните ботевци

Изображение 1 от 2

    „Олимпийското“ време, в което по традиция националните комисии към МОН обявяват резултатите за допуснатите ученици на най-високото национално ниво по съответните предмети, за немскоeзичните възпитаници на Гимназията съвпадна с обявяването  на резултатите от други престижни състезания по немски език.

    В олимпиадата, организирана ежегодно от Немската служба за академичен обмен (PädagogischerAustauschdienst) и оценявана от комисия  от Немската централа за училищно дело в чужбина,отново двама ботевци бяха сред отличени ученици от цяла България.Борислав Енчев от 11 клас е сред избранитеосем единадесетокласници за пълна обменна стипендиантска програма InternationalesPreisträgerprogramm на немската служба за педагогически обмен. Той участва в олимпиадата през миналата учебна година и още тогава бе отличен, но във връзка с настъпилата пандемия, програмата не бе реализирана и той не успя да посети Германия.Темата, по която направи проучване, бе свързана с преодоляването на прегради –  физически, реални или въображаеми в съзнанието на хората.

    Възпитаниците на ЕГ „Христо Ботев“ не изневериха на традицията и чрез тазгодишното си представяне   и записаха името на училището отново сред най-добрите осем  в страната.Елиф Махмудот 10 клас спечели стипендиантската награда Deutschlandplus на Немската служба за педагогически обмен. Тя  направи свое проучване на тема „Расизъм“ и бе избрана заедно с още 8 ученици от други езикови гимназии. Предвид обстоятелствата, свързани с пандемията и двете стипендиантски програми тази година  ще бъдат проведени онлайн.

    Почти едновременно с новината за успехите на Борислав и Елиф,в Гимназията посрещнаха и вестта за резултатите от друга немскоезична надпревара. В конкурс за есе на немски език на тема „Ерих Фрийд за нас днес“, организиран за ученици и студенти от катедра „Германистика и скандинавистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, премервайки сили със студенти, изучаващи немски език,втора награда спечели Есра Юсеин от 12 клас, а единадесетокласникът Борислав Енчев  е стрета награда. Конкурсът е посветен на 100-годишнината от рождението на австрийския поет и есеист Ерих Фрийд и изискваше от участниците  да изберат  негово стихотворение да представят мнение  в есе  на немски език, отговаряйки на въпроса : Какви послания носи това стихотворение за нас и за нашето време.

                Пак в тези дни  бедостойно  оценено представянето на възпитаниците на училището в олимпиадата по немски език, организирана от МОН. За участие в национален кръг бяха допуснати 4 ученици от немските паралелки:

    Лара Себахтин Нури от 8 клас с пети резултат, Нарин Танер Мехмед от 11 класс пети резултат, Борислав Веселинов Енчев от 11 класс втори резултат и Стела Миткова Ненкова от 12клас с втори резултат. В деня на предстоящото провеждане на надпреварата, на родна територия, те традиционно ще представят не само себе си, но и област Кърджали, защитавайки авторитета и името на своето училище, премервайки сили със свои връстници от елитни езикови гимназии в страната.

    Всички тези успехи учениците постигат благодарение на неуморния труд на своите учители по немски език, които умело, професионално и с много грижа и всеотдайност ги водят по нелекия  път в усвояване  на езика.Призвание за тази висока мотивация у ученици и учители е и  фактът, че Езиковата вече за втори пореден път бе избрана да бъде домакин на националния кръг на олимпиадата по немски езикпрез месец април.

    Пожелаваме  много бъдещи успехи на всички ботевци.

    Това сподели ръководството на Езиковата гимназия.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини