Картина на Банкси е продадена за рекордна сума за благотворителна кауза

Картина на известния графити художник с псевдоним Банкси бе продадена за £16.7 млн. (19.5 милиона евро) - сума, която никога досега не е била плащана за негово произведение.

Той я подари през май на болница в Саутхемптън и приходите от продажбата, организирана от аукционната къща Christie's точно когато се навърши една година от началото на пандемията във Великобритания, ще отидат за финансиране на системата за обществено здравеопазване.

Game Changer е с размери метър на метър и изобразява момченце, които си играе с кукла на медицинска сестра, докато в кошче на земята са оставени супергерои като Батман и Спайдърмен.

Банкси я подари като знак на почит към медиците на първа линия в борбата с пандемията. От болницата съобщиха, че картината е пристигнала с писмо, в което пише "Благодаря за всичко, което правите. Надявам се, че тя ще разведри работното ви място, нищо че е черно-бяла".

Дейвид Френч, директор на Университетската болница на Саутхептън, заяви, че това е "изключителен подарък, който ще е безценен в това да помогне да развием и защитим нашия персонал, който се лекува и възстановява от изминалата една година".

Експертната оценка на Game Changer бе 4 милиона евро. Репродукция на картината ще замени оригинала в болницата, където ще е достъпна за пациенти, посетители и служители.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Az
    az
    0 0
    10:31, 26 мар 2021
    Ех тоя Банкси бе , една и съща новина всеки месец в годината , всяка следваща е рекорно скъпа ...
Последни новини