Citroen C4 - изкуството да не провокираш равнодушие

Citroen винаги е била една от онези марки, които създават автомобили, които или харесваш от пръв поглед, или гледаш с чистосърдечен скептицизъм. И поне в голяма част от историята на френската компания се случва именно това.

Нека само се сетим за култовия Citroen 2CV, който изглежда като количка от анимационен филм, но в същото време помага на Франция да се изправи на крака след Втората световна война.

Или изключително напредничавият за времето си модел DS, който шокира света с иновационни решения и дизайн, които пък му печелят прякора "богинята". Невъзможно е човек да остане равнодушен при вида на тези две коли, нали?

Снимка 523654

Френската компания винаги се е опитвала да вдига летвата и да мисли нетрадиционно, когато проектира нов модел. С радост отбелязваме, че това продължава и днес, макар и в по-малка степен.

Казано накратко, Citroen няма проблем да се променя, даже търси промяната постоянно, независимо дали става въпрос за дизайна, двигателите или хитроумните решения. Всичко това стои в основата и на новото поколение на C4.

ОСНОВАТА

Това е същият онзи хечбек модел, който преди години ни шокира с нестандартния си волан, чиято основа стоеше неподвижна, а се въртеше само кръглият обръч - нещо, което само Citroen може да измисли и въведе в достъпен сериен автомобил. След това този волан беше "нормализиран", но добрият спомен от смелостта остана.

Снимка 523649

Очевидно същата тази смелост е изиграла голяма роля и при разработката на новия модел. Нужно е човек да погледне само предницата - с нейните присвити дневни светлини, естествено продължение и на емблемата, както и големите основни фарове под тях. Прилича ли на друга кола на пазара? Според нас не.

Отзад пък властва японска нотка, която напомня малко на един (или два) японски модел, но отново всичко е пречупено през стила на Citroen. И то буквално пречупено, ако съдим по горните LED габарити, които сякаш някой неволно е нарисувал.

Снимка 523875

Но най-интересното е, че C4 вече не е стандартен хечбек. А това, което гледаме на снимките, не е някое специално "кросоувър" изпълнение на модела. Това е стандартният му вид, който вече е по-висок (има над 15 см пътен просвет) и по-грубоват. Което е съвсем разбираемо, имайки предвид истерията по градските джипове, която завладя света.

Трябва да признаем, че ние не я разбираме съвсем, но от друга страна намираме за приятна по-високата позиция на седене и дозата спокойствие, когато преминаваме през "стандартизиран легнал полицай", изграден лично от домоуправителя на най-близкия блок и група приятели.

Снимка 523648

НИЩО НЕНУЖНО

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ

  • Модификация: 1.2 PureTech
  • Работен обем: 1199 куб. см.
  • Мощност: 130 к.с.
  • Въртящ момент: 230 Нм
  • Ускорение: 10.2 сек. до 100 км/ч
  • Максимална скорост: 210 км/ч
  • Среден разход на бензин: 4.8 л/100 км
  • Трансмисия: 8-степенна механична
  • Базова цена: 36 578 лв.

Вътре е изчистено всичко ненужно, като акцентът пада върху големия тъчскрийн дисплей на таблото, откъдето се управляват по-голямата част от системите.

Излишен се е оказал дори скоростният лост, който е бил заменен от модерните в последно време превключватели, наподобяващи тези за вдигане и сваляне на прозорците.

Таблото зад волана е изцяло дигитално, което също е в духа на последните тенденции, а врътката за увеличаване на звука е възможно най-далече от шофьора.

Първоначално човек се чуди защо е позиционирана именно там, но впоследствие осъзнава френската логика - шофьорът може да контролира силата на звука от волана и няма нужда от механичен контролер, който пък в случая е удобен за ползване от седящия до него.

Проблемът е, че ако на спътникът ни точно в този ден не му е особено забавно да слуша плейлистата "The Best of Shturcite", има възможност да ни намалява звука през цялото пътуване.

Снимка 523651

Щипка Citroen лудост има дори в жабките. Те са две - една стандартна и една, наподобяваща чекмедже. Над втората има друго малко "нещо", което се подава от таблото и предизвиква удивление.

Оказва се, че това е фабрична стойка за таблет. Така, пасажерът може да си закрепи мобилното устройство на сигурно и удобно място пред себе си и да гледа филм, без да притеснява шофьора.

Снимка 523653

ТРИ ЦИЛИНДЪРА

Точно толкова имаше под капака на тестовата C4-ка, която карахме. Но честно казано, бяха достатъчни. Въпросният двигател е 1.2-литров бензин и благодарение на турбокомпресора разполага с мощност от 130 к.с.

  • МОЖЕ ДА: ни накара да се гордеем с него
  • НЕ МОЖЕ ДА: ни остави безразлични
  • ЛИПСВА МУ: 4x4

В комбинация с доста добрата 8-степенна автоматична скоростна кутия, която е дело на германските специалисти в областта ZF, Citroen C4 1.2 Puretech осигурява приличен комфорт и възможност да се насладим на музиката и гледките наоколо.

Воланът се върти леко, вътре е безшумно, а возията не е като на стария DS, който имаше хидропневматично окачване. Все пак е на доста високо ниво, благодарение на нова технология, която французите са заложили в амортисьорите.

За всичко това допринася и доста приличното тегло от около 1300 килограма, което за модерен автомобил с тези размери е направо впечатляващ резултат.

Снимка 523650

Citroen C4 е чудесен пример за това, че френската компания държи на принципите си и ние уважаваме това.

Да, иска ни се менюто на мултимедията да е по-разбираемо и лесно за използване. Искаме и воланът да дава по-добра обратна връзка с пътя... Но си даваме ясно сметка, че това е Citroen и той трябва да остане такъв, без да се прави на германски модел.

Смелостта се крие именно в това - да следваш себе си, дори това да значи, че хората ще се разделят на две - такива, които те обичат, и такива, които не те харесват. Важното е, че няма равнодушни, защото няма нищо по-страшно от това да се сливаш с тълпата.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини