50% от кърджалийци не вярват на медиите при отразяването на пандемията, сочи анкета

50% от кърджалийци , включили се в анкета на сайта Кърджали бг вести не вярват на медиите при отразяването на пандемията от коронавирус. На противоположното мнение са едва 7,1 %. С „Донякъде” са отговорили 21,4 на сто от респондентите. Не могат да преценят 21,4 %.

 Наблюденията ни сочат, че в  социалните мрежи и в Кърджали се ширят конспиративни теории .Едни смятат, че ни  инжектират  микрочипове с ваксините, други,че ни пръскат от въздуха, а медиите услужливо прикриват действията на властимащите.

Най- скептични са младите хора. Те смятат, че медиите раздуват и преекспонират един голям балон от фалшиви новини. Социолозите обясняват това със срива на опорните точки на младите хора от началото на пандемията. Медиите не разговарят на езика на младежта, не само в нашата страна, но и по света. Нещата сериозно опират до психичното здраве на децата и техните родители.

 Социолозите сочат, че в условия на рестриктивни мерки родители прекарват повече време с децата си и това е полезно, дотолкова доколкото те имат възможност да откриват техни дарби.

 Като цяло обаче доминира мнението, че се касае за контролиран експеримент. Една от причините е разпространяването на фалшиви новини в сайтовете и социалните мрежи. Опит за борба с тях правят самите медици, които са принудени да водят битка на два фронта:срещу пандемията и срещу скептицизма на пациентите.

 Борбата срещу фалшивите новини е  много трудна. Според Европейската конвенция за правата на човека всеки има право да изразява мнения, да получава и разпространява информация, зачитат се свободата на словото и плурализмът на медиите.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини