Бури и влиянието на Слънцето вероятно са причина за изчезването на водата на Марс

Апаратът "Марс Експрес" на Европейската космическа агенция дава отговори на въпроса къде е изчезнала водата от Марс - планетата, на която се предполага, че е имало много вода, а сега са останали само малки количества в атмосферата й, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция.

Изчезването на водата от Червената планета и преминаването й в космоса е било ускорено от прашни бури и разстоянието на планетата до Слънцето, като не е изключено част от водата да е запазена под повърхността на планетата.

Две нови изследвания под ръководството на Анна Фьодорова от института за изследване на космоса в руската Академия на науките и Жан-Ив Шофре, хвърлят светлина върху това как водата преминава през атмосферата на Марс и я напуска. Те разкриват, че този процес се повлиява от разстоянието до Слънцето и промените в климата и времето на планетата , включително от мащабните прашни бури, които са често явление там.

"Атмосферата е връзката между повърхността и космоса и затова има много какво да ни каже по въпроса как Марс е загубил изобилието си от вода", казва Анна Фьодорова. "Изследвахме изпаряването на водата в атсомферата от повърхността до височина от сто километра в течение на осем марсиански години".

Тя и колегите й установяват, че водните изпарения остават на височина под 60 км, когато Марс е далеч от Слънцето, но се почакват до 90 км височина, когато планетата е най-близо до Слънцето. Разстоянието между него и Червената планета варира от 207 милиона км до 249 милиона км при пълната орбита.

По-високите температури и по-интензивната циркулация в атмосферата при близост до Слънцето пречат на водата да замръзва на определена височина. "Тогава по-горните атмосферни слоеве се овлажняват и насищат с вода и това обяснява защо темповете на изпарение на водата през лятото се ускоряват, водата се изкачва по-нагоре в атмосферата и изчезва в космоса", поясни руската специалистка.

Когато на планетата има глобални бури, горните слоеве на атмосферата се овлажняват още повече, а вода има до височина около 80 км.

"Благодарение на наблюденията на "Марс Експрес" имахме възможност да анализираме последните две глобални бури - през 2007 г. и 2008 г. и да сравним данните с годините без бури, за да установим как бурите влияят върху изпаряването на водата от повърхността на Марс", каза Фьодорова. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини