Контраразузнаването какво е работило, пита бивш шеф на ЦСБОП

Акцията срещу руските шпиони у нас е безпрецедентна. Тази позиция изрази пред БиТиВи Тихомир Стойчев, бивш директор на Централна служба за борба с организираната престъпност в МВР (ЦСБОП).

В случая се подхожда силово с арести и обиски, по думите му. Той е учуден от възрастта на резидента. Реализирана е една малка група, а някъде по върховете има повече и по-интересни хора, изтъкна Стойчев.

Има признаци за шпионска дейност, по мнението му. Шест месеца шпионите са разработвани, но кой носи отговорността, че не е пресечена дейността им на по-ранен етап, попита той. Най-вероятно те са търсили информация за отношенията ни с евроатлантическите партньори.

Контраразузнаването не си е свършило професионално работата, смята още Тихомир Стойчев, а това е важно, тъй като Русия се притеснява от разширяването на евроатлантическото партньорство.

След заседание, продължило до късно през нощта, съдът остави и петимата задържани за шпионската група в ареста. Шестият участник, който също бе задържан миналата седмица, е с наложена мярка гаранция, тъй като съдейства напълно на разследването.

В ареста останаха бившият военен и директор на "Военно разузнаване" Иван Илиев на 74 години, който прокуратурата нарича резидент, заместник-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров, началникът на класифицираната регистратура в парламента (също бивш военен) Любомир Медаров и двама действащи служители на "Военното разузнаване".

От прокуратурата миналата седмица излязоха с информация по случая с разбиването на шпионска група, ръководена от пенсионирания вече служител на Министерство на отбраната Петров. Неговата съпруга, която е с двойно гражданство, е осъществявала връзката с Руското посолство. На брифинга бяха излъчени и видеоматериали, включително и как един от участниците в групата заснема с мобилен телефон информация от служебния си компютър.

Няма нищо не обичайно и стряскащо. Като член на ЕС и на НАТО България е обект на засилен разузнавателен интерес от страна на Русия. По кадрите, които бяха разпространени за задържането на руските шпиони у нас, се вижда, че всичко е изпълнено по учебник спрямо операцията, коментира в студиото на Нова телевизия бившият съветник в ДАНС Алексей Петров: "класически шпионаж като по учебник - с инструктажа, с групите и с резидента".

"Неоспоримо доказателство, че човек краде и продава информация е, че този човек снимаше с телефона си. Аз го виждам в затвора за дълго време и така е редно. Става дума за професионалист, които е извършил голямо предателство спрямо страната си", посочи Петров.

Шпионските сюжети у нас:

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Преди това, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

2019 г. бе белязана и от друга "руска афера" - председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ко
    Колев
    9 -4
    11:59, 22 мар 2021
    Честито съотечественици, театърът със заловените руски шпиони , колкото и тъп и примитивен да е, има само една цел, Русия да ни тегли една мръсна псувня и да не видим никога тяхната ваксина. За сметка на това получихме конгречулейшъна не от друг, ами от най-големите ни приятели-англичаните и от поръчителите на спектакъла. Тъпо и примитивно, Бойко ще се радва на още дерибействане, на всички нас МАЙНАТА НИ. Избори ли, суверен ли, демокрация ли-бананова колония.
    • Не
      НЕ САМО ВАКСИНАТА
      1 0
      11:00, 23 мар 2021
      целта е да ни скарат и по лесно да отделят територия от България
  • 2
    То
    Тотомир Тотков
    4 -1
    12:14, 22 мар 2021
    Да му мисли раята- Ще я стрижат още поне 4 год. Добре че е бочко да ме пази от комунистите- баща ми и баба ми. Лека им пръст. Дърти комуняги бяха.
    • То
      тоте
      0 0
      11:01, 23 мар 2021
      Батко. 90 процента набират информация САМО от тв-то. Там е проблема

Още новини

Последни новини