17 °C

Районният мюфтия Басри Еминефенди: Ще съхраним традицията на Третомартенското кафе, тя е пример за България

  Ще съхраним традицията на Третомартенското кафе, на което сядат кметът,мюфтията и свещеника на Кърджали. Ще участваме във всички публични прояви съвместно с общинската управа и енорийския свещеник отец Петър. Нещо повече, сами ще организираме съвместни мероприятия, в които да участват представители на различните етнически и религиозни общности. Това сподели пред Кърджали бг вести новият районен мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди. Той подчерта, че ще принесе в Кърджали опита, натрупан в Хасково,където до сега е бил районен мюфтия. Басри Еминефенди посочи, че винаги е давал за пример село Войводово. Жителите му мюсюлмани и християни съвместно изградили първоначално християнски, а впоследствие и мюсюлмански храмове. Канели се взаимно на курбаните по религиозни празници. В Хасково в мюсюлманския храм е имало сергия, на която се събирали помощи за ремонт на църкви.

   Районният мюфтия на Кърджали каза, че ще наблегне на културни и религиозни прояви. Ще издаде книга за историята на мюсюлманската вероизповедна общност в Кърджалийско, както е направил това за Хасково.

    Басри Еминефенди е посетил всички общини в областта. Запознал се е с кметовете. Всички те са с голямо желание да помагат в дейността на Районното мюфтийство. Кланял е намаз заедно с градоначалника на Кърджали инж.д-р Хасан Азис и е възхитен от неговата отзивчивост.

    Районният мюфтия споделя, че е доволен да служи в родния си край. Той е роден в с.Бук,Крумовградско.Завършва основно образование в родното си село, а средно в Момчилград. Богословската си диплома има от Висшия ислямски институт.От 2007 г.работи в Районно мюфтийство в Хасково,а от 2009 г. е районен мюфтия. На поста районен мюфтия на Кърджали е от 1 март. Идва с нов екип.За Крумовградско и Момчилградско ще отговаря  Сурай Мустафа, а за коранкурсовете,които ще са целогодишни-Мюзейен Мустафа. Нов секретар ще има и за джамийските настоятелства. Те са 240 в обхвата на Районното мюфтийство. Предстои в 160 да се проведат  общи събрания,поради изтекъл мандат. Ще бъдат излъчени делегати за Националната мюсюлманска конференция. След нея ще се проведе конференция в Кърджали, която трябва да го утвърди на поста. Последната дума ще има новоизбрания Висш мюсюлмански съвет .

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
  23 апр 2021
  Последни новини