Районният мюфтия Басри Еминефенди: Ще съхраним традицията на Третомартенското кафе, тя е пример за България

    Ще съхраним традицията на Третомартенското кафе, на което сядат кметът,мюфтията и свещеника на Кърджали. Ще участваме във всички публични прояви съвместно с общинската управа и енорийския свещеник отец Петър. Нещо повече, сами ще организираме съвместни мероприятия, в които да участват представители на различните етнически и религиозни общности. Това сподели пред Кърджали бг вести новият районен мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди. Той подчерта, че ще принесе в Кърджали опита, натрупан в Хасково,където до сега е бил районен мюфтия. Басри Еминефенди посочи, че винаги е давал за пример село Войводово. Жителите му мюсюлмани и християни съвместно изградили първоначално християнски, а впоследствие и мюсюлмански храмове. Канели се взаимно на курбаните по религиозни празници. В Хасково в мюсюлманския храм е имало сергия, на която се събирали помощи за ремонт на църкви.

     Районният мюфтия на Кърджали каза, че ще наблегне на културни и религиозни прояви. Ще издаде книга за историята на мюсюлманската вероизповедна общност в Кърджалийско, както е направил това за Хасково.

      Басри Еминефенди е посетил всички общини в областта. Запознал се е с кметовете. Всички те са с голямо желание да помагат в дейността на Районното мюфтийство. Кланял е намаз заедно с градоначалника на Кърджали инж.д-р Хасан Азис и е възхитен от неговата отзивчивост.

      Районният мюфтия споделя, че е доволен да служи в родния си край. Той е роден в с.Бук,Крумовградско.Завършва основно образование в родното си село, а средно в Момчилград. Богословската си диплома има от Висшия ислямски институт.От 2007 г.работи в Районно мюфтийство в Хасково,а от 2009 г. е районен мюфтия. На поста районен мюфтия на Кърджали е от 1 март. Идва с нов екип.За Крумовградско и Момчилградско ще отговаря  Сурай Мустафа, а за коранкурсовете,които ще са целогодишни-Мюзейен Мустафа. Нов секретар ще има и за джамийските настоятелства. Те са 240 в обхвата на Районното мюфтийство. Предстои в 160 да се проведат  общи събрания,поради изтекъл мандат. Ще бъдат излъчени делегати за Националната мюсюлманска конференция. След нея ще се проведе конференция в Кърджали, която трябва да го утвърди на поста. Последната дума ще има новоизбрания Висш мюсюлмански съвет .

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини