По досъдебно производство на Районна прокуратура – Кърджали са осъдени двама пощенски служители за присвояване на пенсии

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Кърджали са осъдени Щ.Ж., на 57 г., и 57-годишната Р.П., за това, че в условията на продължавано престъпление и в качеството си на длъжностни лица, независимо един от друг, присвоили чужди пари, собственост на НОИ и предоставени на „Български пощи“ ЕАД за изплащане на пенсии, връчени им да ги пазят и управляват – престъпление по чл. 205, ал. 1, т. 1 вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал. 1 вр. чл. 2 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрено от Районен съд – Кърджали, на Р.П. е наложено наказание от 4 месеца „лишаване от свобода“ условно с  3 години изпитателен срок, а на Щ.Ж. – наказание „Пробация“ със следните пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

Установено е, че за периода от 13 юни 2018 г. до 18 септември 2018 г.,  Щ.Ж.., като началник на Пощенска станция в гр. Кърджали, присвоил 8 пенсии на обща стойност 2 433 лева. Като касиер в същата станция, Р.П. присвоила 12 пенсии на обща стойност 4 338 лева, за периода от 18 май 2018 г. до 17 септември 2018 г. Двамата са възстановили парите на ощетеното юридическо лице – НОИ, като присвоените пенсии впоследствие са изплатени на титулярите. 

Определението на Районен съд – Кърджали е окончателно.  

Това съобщиха от Пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини