Педиатри: Паниката за COVID-19 при децата е излишна

Няма място за паника по повод на обявените зачестили случаи на приети в болница с Ковид деца, коментираха днес няколко педиатри.

"Напрежението се нагнетява излишно. В най-голям процент от случаите децата до 10 години се заразяват от родителите си. Сега всеки може да си купи от аптеката антигенен тест. Когато са позитивни, родителите правят тест и на децата си. Ако се окаже, че са заразени, родителите искат веднага да ги настанят в болница, защото не са сигурни, че ще се справят вкъщи, не че детето е тежко болно", заяви пред БНР проф. Светлана Велизарова, началник на детското отделение на белодробната болница „Св. София“ в столицата. 

"Децата, които имат нужда от кислород, са не повече от 20% от всички, които искат да влязат в болница. Не всички деца, които са в болница сега, е нужно да са там. Изведнъж решихме, че децата от 1. до 4. клас, които ходят от три месеца на училище, ни заразяват", подчерта Велизарова и допълни, че не вярва в това. 

Тя попита и защо се затварят яслите и детските градини. "Бебетата заразяват майките и бащите ли? Или е обратното? Най-големият проблем на пандемията е, че никой на никого нищо не обяснява. Трябваше да излязат лекари и да обяснят подробно какъв е този вирус, как се разпространява, вместо всеки ден да излиза щабът и да обяснява колко ще измрат", категорична е проф. Велизарова.

Според нея има пробойни при проследяване и карантиниране на контактните лица, но за тях не са виновни РЗИ-та.

"Отварянето на заведенията беше грешка, защото две седмици преди това започна покачването на новозаразените. Трябваше някой лекар с достойнство да тропне по масата да не се отворят заведенията. Някой на някого бил обещал, но сега какво правим", попита началникът на детското отделение и добави, че когато заведенията отново се затворят, "някои хора ще бъдат по-гневни, отколкото преди 1 март".

Д-р Велизарова обясни още, че не е голям привърженик на локдауна. "Да, можем да спрем COVID-19, ако всички се затворим 20 години вкъщи и никой никъде не излиза. Всеки локдаун води до удължаване на това, което ни предстои. Тъй като се забавя инфекциозността на коронавируса, докато сме в изолация, то той започва да мутира", обясни тя.

По думите ѝ хората повече вярват на фейсбук, отколкото на официалните власти: "Днес властите казват едно, утре друго, след пет дни съвсем друго. Лекарите трябва да бъдат изключително ултимативни по повод всяко едно решение и то да бъде абсолютно аргументирано и то от научна гледна точка."

Засега не може да се говори за тенденция към тежко протичане на Ковид при децата, вкл. при хоспитализираните, става ясно и от коментар на педиатъра от "Пирогов" д-р Теа Александрова. Тя отбелязва, че в част от случаите децата се хоспитализират по настояване и крайно притеснение от страна на родителите, а не по категорични медицински показания. Д-р Александрова все пак напомня, че е важно да се спазват противоепидемичните мерки.

Началникът на Клиниката по педиатрия в болница Токуда д-р Калин Лисички обясни, че децата, за разлика от родителите, боледуват по-леко. В САЩ според статистиката само 0,08% от всички починали са деца, коментира педиатърът

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини