Изселническите организации в Турция ударно се готвят за вота на 4 април


По данни от електронния сайт на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 8 март от Турция са подадени 18 135 декларации от желаещи с българско гражданство изселници да гласуват на парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април тази година, съобщи Нахиде Дениз, специално за БТА.
„До приключване на срока за подаване на декларациите в ЦИК, очакваме броят на желаещите да гласуват да се увеличи. Трябва да прибавим и тези, които ще се явят да гласуват в изборния ден, като попълват декларациите на място. Нашите проучвания показват, че ще има много желаещи да гласуват. Очакваме, че избирателите в Турция ще поставят рекорд по активност на предстоящите избори в България. Избирателната активност е много важна за партиите и кандидатите, особено в условия на пандемия“, заяви председателят на Конфедерацията на балканските и румелийските турци Сабри Мутлу пред БТА.

В същото време той прогнозира, че гласуването на изселниците в Турция ще бъде съпроводено с трудности. Защо?

„Турската страна даде официално разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на страната. Според българския избирателен закон, в страни извън ЕС, може да бъдат разкрити най-много 35 избирателни секции и Турция попада в тази категория. Вотът на 4 април обаче ще се проведе в условията на пандемията от коронавирус. За да се сведе до минимум рискът от заразяване, се налага гласуването на хората да бъде съобразено с изискването за социална дистанция. Смятаме, че 35-те на брой секции – колкото бяха разкрити на предишните избори, ще бъдат крайно недостатъчни за осигуряване на социална дистанция„, каза Сабри Мутлу.

„Само за района на Бурса, където е базирана нашата организация, са подадени над 3500 декларации (преди приключване на срока). В самия изборен ден също ще има желаещи да гласуват, които попълват декларации на място и така се забавя процесът. Въпреки че това е добре известно на българските власти, предвидените секции за района на Бурса, а и общият брой за цялата страна, са твърде малко. Това е много сериозна пречка, която ограничава нормалното протичане на изборния процес в Турция, където живеят стотици хиляди български съграждани. Ето защо ние изрично настояваме да бъдат увеличени избирателните секции в Турция. Изложихме нашите съображения и пред президента Румен Радев, по време на среща, която се проведе онлайн неотдавна и в която участваха и представители на българската диаспора в различни държави по света“, каза Сабри Мутлу.

Подчертавайки, че на предишните избори ограничението от 35 избирателни секции в Турция е довело до опашки, скандали и множество негласували, „поучени от опита, смятаме, че не бива да се допусне повторение на онези грозни сцени“, допълни той.

В обръщение на членовете на Конфедерацията на балканските и румелийските турци, което е било прието на специално заседание, посветено на предстоящия вот, се посочва следното: „По официални данни в Турция са регистрирани около 350 000 български гласоподаватели. Това, че ние живеем или сме родени извън България, не трябва да бъде пречка за защитата на правата ни на пълноправни граждани на Република България. Мнозина от нас бяха прокудени от родните ни места, но продължаваме да поддържаме здрави връзките с България, със съгражданите, с техните проблеми, в разрешаването на които трябва да се ангажират още повече официалните институции, а политическите партии да поемат отговорност“.

Изселническите сдружения в Турция ударно организират подаването на декларациите за гласуване. В условията на пандемия, те прехвърлиха дейността си в дигитална среда, което се оказа предимство във връзка с подаването на декларациите, което става онлайн.

„Осигурихме безплатно образци на декларациите. Било с мейли, било по телефона наши активисти помагат за попълването на данните от личните карти, указват как и на какъв адрес да ги изпращат по електронен път“, разказа Олджай Йозгьон, председател на Дружеството за култура и сътрудничество Балканлълар в района Картал на азиатския бряг на Истанбул.

Той посочи, че на предишните избори в Картал е била разкрита една секция в едно училище.

„За вота на 4 април, засега се предвижда да бъде разкрита една секция в нашия район. Но, като имаме предвид, че повече хора ще се явят да гласуват, и за да осигурим социална дистанция, обсъждаме като вариант да предложим избирателната секция да се помещава не в училище, както на предишните избори, а в спортна зала. Предложението ни се подкрепя от кмета на Картал и от местните власти, които оказват логистична подкрепа“, каза той.

По думите му в Дружеството имат готовност да подпомогнат с транспорт хората, които желаят да гласуват в България. Предполага се, че някои от ваксиниралите се срещу КОВИД-19 изселници (до края на месец март ще приключи ваксинирането на над 60-годишните граждани) може да отидат да гласуват в България. Времето се затопли, те ще могат да посетят родните си места след дългия карантинен период, да се видят с роднини и близки, и в същото време да гласуват на място, отбеляза Олджай Йозгьон.

В Авджълар – най-компактно населения с изселници район на Истанбул, усилено се подготвят за вота. Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци – бившият шампион по свободна борба Ефраим Камбероглу, очаква за разлика от предишни избори, на 4 април много млади хора да се явят да гласуват, някои може би за първи път.

„Те са второ и трето поколение български граждани, родени в Турция, но са с корени от България. Някои от тях ще се явят за първи път да гласуват на българските избори. Макар че са родени в Турция, те живо се интересуват от всичко, което става в България, желаят да участват в обществено-политическия живот. Както всички граждани на ЕС, които може да бъдат в различни страни, но могат да бъдат избирани. Смятам, че те ще бъдат изненадата на тези избори и в същото време индикатор за вливане на младежка енергия в изселническите структури, че връзката между поколенията с корени от България не прекъсва, а ще продължи да укрепва“, заяви Камбероглу.

Източник: БТА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини