Езикова гимназия „Христо Ботев“ посрещна Представителя на УНИЦЕФ в България г-жа Джейн Муита

Инициативата е част от 100-те дейности, включени в програмата, посветена на 100-годишнината на Гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали

„ Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията“- есе на тази тема, написано  на английски и български език от Нарин Мехмед, ученичка от 11 клас в ЕГ „Христо Ботев“ -град Кърджали, бе поводът за тази спонтанна и  вълнуваща среща.  Нейното есе е сред отличените  в конкурса, част от инициативата „Посланик за един ден“, организиран от Британското посолство в България.Надпреварата позволява на български момичета на възраст между 14 и 18 години (от 8. до 11. клас) да станат посланик за един ден и да се учат от дами-посланици в България. Целта е да се насърчи интереса на момичета от цяла България към дипломацията и да ги окуражи да изразяват своите възгледи по проблеми, които засягат цялото общество.

„Ако имах възможността да бъда посланик за ден, бих се спряла на следните области: науката, образованието и здравеопазването, защото те  „произвеждат“ най-важните блага“ е мотото на есето на Нарин. Като финалист в конкурса тяработи в един ден  от изминалата седмица с госпожа  ДжейнМуита и обмени с нея своите мисли и вълнения за бъдещото на света, в който живеем и за представата й как този свят да стане по-добър, по-красив и по-човечен. Привлечена  от идеите на Нарин,, госпожа Муита посети  днес Езиковата и се срещна с  нейни връстници. Срещата премина като непринуден разговор, в който кърджалийските ученици от Гимназията научиха много за дейността на организацията УНИЦЕФ и за това, как тя защитава правата на децата по света, борейки се с бедността и защитавайки своята цел да осигури базов минимум на съществуване за всяко едно дете, независимо в кой регион  на света живее.

Госпожа Муита бе впечатлена от знанията на младежите и умението им да общуват на английски език, споделяйки интересни идеи как биха опазили околната среда по-чиста и как биха работили в бъдеще, за да направят света, в който живеят по-добро място за живот. Тя изрази и своето задоволство от факта, че тук в училището получи възможност да се срещне с друг „посланик за един ден“ - финалист в същия конкурс от миналата година. Мария Тонева, също ученичка от 11 клас тогава работи един ден с посланика на Швейцария и също впечатли с младежко вдъхновение и ентусиазъм своят ментор.

След увлекателния разговор всички участници заедно стигнаха до един впечатляващ и забележителен извод, който звучи и като лайтмотив в есето на Нарин, а именно: „Решението дали ще преминем през пандемията с опустошен свят, построен под замъглено небе и унищожена земя или ще се поучим от грешките си, е само и единствено наше, а това, как ще живеем в бъдеще, зависи само от нас самите“

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини