ЕС запазва санкциите си срещу Русия заради подкрепата й за украинските сепаратисти

ЕС ще запази санкциите си срещу Русия заради подкрепата й за проруските сепаратисти в Източна Украйна, увери председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е на двудневно посещение в региона, предаде Франс прес.

"За жалост, Русия не отговори на предприетите от Киев положителни мерки (в рамките на мирния процес). Ето защо нашите икономически санкции срещу Русия ще се запазят", каза Мишел на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

Мишел заяви, че Русия е страна в украинския конфликт, а не посредник. Москва отрича това, но от началото на войната е обвинявана от Киев и Запада, че доставя оръжия и войски на сепаратистите.

Шарл Мишел обяви началото на програма за икономическа помощ за този много беден регион. ЕС ще помогне и за създаването на допълнителни пропускателни пунктове по фронтовата линия.

Преди европейският представител да посети фронтовата линия в Източна Украйна там имаше нови сражения, в които от средата на февруари бяха убити осем украински войници, след като през лятото на 2020 г. беше сключено крехко примирие.

От началото на войната в Източна Украйна през 2014 г. са убити най-малко 13 000 души. Тя избухна няколко седмици след идването на власт на прозападно настроени управляващи в Киев и анексирането на украинския полуостров Крим от Русия.

Миналата година Украйна съобщи за 50 убити свои войници спрямо 100 през 2019 г., като спадът се обяснява основно с примирието.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини