Ученици от Езиковата гимназия подариха мартеници за здраве, щастие и благоденствие

С кокиче в ръка отваря нашата врата и връзва мартеници тя!Честита Баба Марта!

Баба Марта е един от най-обичаните и почитани български празници.Пo традиция се раздават мартеници за здраве.Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Закичването с мартеници е ритуал, радващ поколения българи. Те се носят, докато се види първия щъркел, първото цъфнало дърво или до настъпването на пролетта. След това се връзват на плодоносно дръвче или се оставят под камък. В някои краища  се хвърлят в река, за да върви  всичко по вода. Според народното поверие, червеният цвят дава жизненост на всяко същество, а белият - символизира чистотата, невинността и радостта. 

В Езикова гимназия „Христо Ботев“ отбелязването на традиционния български празник и обичай със закичване на мартеници беше организиран от клубовете„Творческа работилница“ и „Арт занимания“ с ръководители Мария Митрева и Ширин Хаджиева. Те изработиха 500 мартеници.

През този  мартенски ден в ролята на баба Марта, Пижо и Пенда влязоха учениците Росица, Ивана и Емилиян от 10 клас.Днес те посрещнахас мартеници, пожелания за здраве и добро настроение учители и ученици на ЕГ „Христо Ботев“- град Кърджали.

Баба Марта и облечените в традиционните за празника цветове деца внесоха празнично настроение в първомартенския ден. Учениците изненадаха приятно ръководители и служители на институции в града с ръчно изработени мартеници.

От ранно утро, придружени от училищния психолог Мюжгян Фейзиучениците от двата клуба тръгнаха из улиците на Кърджали и зарадваха с мартеничкигражданите и гостите на града. Закичваха с преплетени бял и червен конец всички срещнати – бебета, деца, възрастни, баби и дядовци, местни и туристи. Идеята е да се съхрани хубавата традиция, хората да бъдат изненадани приятно, да видят, че има кой да прави добрини съвсем безкористно. И току-виж покрай това някой се вдъхнови също да направи мил жест, а не на последно място – децата се учат най-вече от примера на по-големите. Живеейки в едно забързано време на иновации и технологииботевци показаха, че не трябва да забравяме българските традиции и обичаи.

Нека съхраняваме, спазваме и предаваме хубавите български традиции! Да сме здрави, силни и щастливи!

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини