16 °C

Ученици от Езиковата гимназия подариха мартеници за здраве, щастие и благоденствие

С кокиче в ръка отваря нашата врата и връзва мартеници тя!Честита Баба Марта!

Баба Марта е един от най-обичаните и почитани български празници.Пo традиция се раздават мартеници за здраве.Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Закичването с мартеници е ритуал, радващ поколения българи. Те се носят, докато се види първия щъркел, първото цъфнало дърво или до настъпването на пролетта. След това се връзват на плодоносно дръвче или се оставят под камък. В някои краища  се хвърлят в река, за да върви  всичко по вода. Според народното поверие, червеният цвят дава жизненост на всяко същество, а белият - символизира чистотата, невинността и радостта. 

В Езикова гимназия „Христо Ботев“ отбелязването на традиционния български празник и обичай със закичване на мартеници беше организиран от клубовете„Творческа работилница“ и „Арт занимания“ с ръководители Мария Митрева и Ширин Хаджиева. Те изработиха 500 мартеници.

През този  мартенски ден в ролята на баба Марта, Пижо и Пенда влязоха учениците Росица, Ивана и Емилиян от 10 клас.Днес те посрещнахас мартеници, пожелания за здраве и добро настроение учители и ученици на ЕГ „Христо Ботев“- град Кърджали.

Баба Марта и облечените в традиционните за празника цветове деца внесоха празнично настроение в първомартенския ден. Учениците изненадаха приятно ръководители и служители на институции в града с ръчно изработени мартеници.

От ранно утро, придружени от училищния психолог Мюжгян Фейзиучениците от двата клуба тръгнаха из улиците на Кърджали и зарадваха с мартеничкигражданите и гостите на града. Закичваха с преплетени бял и червен конец всички срещнати – бебета, деца, възрастни, баби и дядовци, местни и туристи. Идеята е да се съхрани хубавата традиция, хората да бъдат изненадани приятно, да видят, че има кой да прави добрини съвсем безкористно. И току-виж покрай това някой се вдъхнови също да направи мил жест, а не на последно място – децата се учат най-вече от примера на по-големите. Живеейки в едно забързано време на иновации и технологииботевци показаха, че не трябва да забравяме българските традиции и обичаи.

Нека съхраняваме, спазваме и предаваме хубавите български традиции! Да сме здрави, силни и щастливи!

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини