Теф – много ползи в малка форма

Ако още не сте чували за теф – сравнително отскоро тези малки семена си пробиват път в световен план. Според някои те са истинска супер храна, тъй като съдържат много полезни хранителни вещества и притежават редица ползи за здравето.

Може би никога не сте чували за теф – житно растение, особено разпространено в Източна Африка, най-вече в Етиопия и Еритрея. Зърнената култура обаче става все по-популярна извън африканския континент, заради многобройните полезни хранителни вещества, съдържащи се в нея. Освен това теф има и други предимства – готви се много бързо, както и има разнообразни кулинарни приложения. Теф може да използвате по подобен начин както просото или киноата. В Етиопия особено разпространен е хлябът, направен от брашно от теф.

Теф – много ползи в малка форма

Зърнената култура теф не съдържа глутен и имат мек ядков вкус. Тя представлява малки фини зърна – с големината на маково семе. Теф може да срещнете в различни цветове – бяло, червено или пък смесено. Обикновено белият теф е с по-високата цена в сравнение с червения вид.

Както вече стана ясно, семената теф са много богати на полезни хранителни вещества, сред които: фибри, протеини, калций, желязо, магнезий, калий, фосфор, цинк, селен, витамин С, витамин В6, витамин А, витамин Е и витамин К.

Теф: Здравословни ползи

Насърчава растежа: В тефа има 8 различни аминокиселини, включително важната лизин, което подпомага растежа и развитието на организма. Телата ни се нуждаят от протеини, за да създават нови клетки, да „поправят“ старите и да се развиват правилно. Растителните протеини се разграждат по-лесно до съставните им аминокиселини, което прави теф много подходяща храна не само за хората с веган или вегетариански начин на хранене.

Подпомага имунната система: В теф има не само голямо количество минерали, но и витамини – особено витамин С. Витамин С е ключов компонент за силната имунна система и правилната работа на организма.

Помага при анемия: Високото съдържание на желязо в тефа прави тази зърнена храна подходяща за хора, страдащи от дефицит на желязо или анемия. Липсата на достатъчно желязо в организма може да доведе до различни здравословни проблеми като слабост, световъртеж, когнитивни увреждания, мускулни крампи и главоболие.

Добави описание

Облекчава менструалните смущения: Теф действа противовъзпалително, но и успокояващо при различни менструални проблеми – обилна менструация, силни спазми, чувство на тежест.

Подпомага храносмилателната система: Теф се използва като слабително средство, както и за успокояване на храносмилателния процес. Това се дължи на богатото съдържание на фибри в зърнената храна, които са важни за добрата работа на храносмилателната система.

Дава повече енергия: В тефа може да бъде открит и микроелементът мед, който има важна роля в организма – при производството на енергия, растежа, възстановяването, ензимните функции, нервната система и създаването на червени кръвни клетки.

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини